De Stad

De blauwe atlas van Amsterdam

Verhalenavond over de rol van water in het hart van de stad.
maandag 17 feb, 20.00
ma 17 feb, 20.00
IJ Zaal

Waar komt het water in de Amstel eigenlijk vandaan en waar is zij het volst? Wie varen er over de grachten en wanneer kunnen we daar een vloot robotbootjes verwachten? Van wie is het water? Waarom staan er iepen langs de Lindengracht, en linden langs de Keizersgracht? Waar stromen de kelders als eerste onder als het regent? En hoe helpen ontwerpers de waterkwaliteit te verbeteren? Tijdens deze verhalenavond delen gepassioneerde professionals bijzondere details achter de blauwe atlas van Amsterdam.

Maarten Ouboter
Waterexpert Maarten Ouboter van Waternet neemt ons mee naar de oorsprong van de Amstel. Waar komt het water in de Amsterdam eigenlijk vandaan? Op welk punt stroomt er het meeste water door de rivier? En hoe lang duurt het voordat het water in de grachten volledig is ververst? Daarnaast kun je al je vragen over het water in Amsterdam aan hem stellen.

Felix Guttmann
Hij startte met een paar waterfietsen en bouwde Canal Company (inmiddels Stromma) uit tot een van de grootste rondvaartbedrijven in Amsterdam. Felix Guttmann – ook initiator en voorzitter van het Amsterdam Light Festival – deelt zijn ondernemersvisie en laat weten hoe hij het toerisme op het water in de loop van de jaren heeft zien veranderen.

Francis Zoet
Van een ontwerp, ontstaan aan de keukentafel, naar een bubbelscherm in het water van de Prinsengracht om plastic af te vangen. Francis Zoet is een van de bedenkers en CTO van The Great Bubble Barrier die zelfs microplastics uit het water blijkt te halen. Zij vertelt over het plastic afval in het water en hoe een mooi idee om dit aan te pakken werkelijkheid werd.

Hans Kaljee
Hans Kaljee is dé bomenexpert van de stad. Hij vertelt bijzondere details over de bomen langs de Amsterdamse grachten. Hoe is het samenspel met het grondwater? Waarom zijn iepen beter geschikt voor de grachtengordel dan linden? Waar moet je heen voor de mooiste bloesem in het voorjaar? Waarom waaide afgelopen zomer veel bomen om langs de grachten? En wanneer moet je een eeuwenoude boom eigenlijk omzagen?

Ynse Deinema
Botenfanaat Ynse Deinema is projectcoördinator van het Roboat-project dat gaat zorgen voor een hele vloot aan robotbootjes op de Amsterdamse grachten. Hij geeft een update van dit bijzondere onderzoeksproject, dat de weg vrij moet maken voor allerlei drijvende robots, die tijdelijke bruggen en podia kunnen vormen, mensen en vracht kunnen vervoeren of data over het water kunnen verzamelen.

Floor van Lieshout
Nereus is de grootste roeivereniging van Nederland en één van de grootste studentenverenigingen van Amsterdam, waar sportieve prestaties, gezelligheid en liefde voor de sport samengaan. Preases Floor van Lieshout beschrijft haar liefde voor het water en de magie van roeien op de Amstel.

 

maandag 17 feb, 20.00
IJ Zaal
Deze 106 mensen waren aanwezig