De Stad

De toekomst van de Bijlmerbajes

Denk mee over de toekomst van een nieuw stukje stad: de Bijlmerbajes
woensdag 21 okt 2015, 19.30
wo 21 okt 2015, 19.30
IJ Zaal

Naast het Metrostation Spaklerweg ligt de Penitentiaire Inrichting Overamstel (PIOA), beter bekend als de ‘Bijlmerbajes’. Met een complex van bijna 85.000 m2 vormt dit gebied van 8 hectare nu nog een afgesloten ‘eiland’ in de stad Amsterdam. In de nabije toekomst is het de bedoeling dat deze locatie verandert in een dynamisch stedelijk gebied, weer verbonden met de stad. Daarom organiseren wij deze bijeenkomst om samen met de inwoners van de stad na te denken over de toekomst van dit gebied. Hoe kan de PIOA weer worden verbonden met de stad? Kom en denk met ons mee!

Gezamenlijke uitgangspunten

In het Masterplan ‘DJI 2013-2018’ heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen van het Rijk haar besluit om een aantal justitiële inrichtingen te sluiten aangekondigd. Eén van deze inrichtingen, is de penitentiaire inrichting Overamstel in Amsterdam. Het Rijk, vertegenwoordigd door het Rijksvastgoedbedrijf, streeft ernaar om het complex, dat tot 1 juli 2016 haar huidige functie vervult, begin 2017 te verkopen.

Vanwege de omvang en ligging van het complex en het belang voor de stad om kwalitatieve woonlocaties te realiseren werken het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Amsterdam nauw samen om te zorgen dat hier een vitaal stuk stad gaat ontstaan. Medio 2015 maakten gemeente Amsterdam en het Rijksvastgoedbedrijf hierover gezamenlijke procesafspraken. Het opstellen van een Nota van Uitgangspunten is een belangrijke stap in dit proces. Deze nota wordt gevoed door verschillende belangrijke bronnen, waarvan deze bijeenkomst er één van is. De avond heeft tot doel om bij toekomstige gebruikers en inwoners van de stad op te halen hoe de locatie in nieuwe vorm zou kunnen worden beleefd en welke waarde dit stuk stad kan toevoegen aan Amsterdam. Meer specifiek wordt hierbij onderzocht welke ideeën er leven ten aanzien van bijvoorbeeld de woonomgeving, voorzieningen en winkels.

We zullen de avond beginnen met een introductie over het verkoopproces, vervolgens gaan we aan de hand van een aantal stellingen, door middel van rondetafelgesprekken, ideeën ophalen. We sluiten de avond af met een samenvatting en borrel. Je bent van harte welkom om mee te denken! Graag aanmelden door op de reserveer knop te drukken ivm beperkte plaatsten.

Achtergrond

De Penitentiaire Inrichting Overamstel (PIOA) is gelegen in het Amstelkwartier te Amsterdam. Het complex bestaat uit 6 torens van 12 lagen hoog, een voorgebouw (entree en kantorencomplex), een verbindingsstraat (Kalverstraat), een parkeergarage voor personeel en bezoekers van de PI en 20 dienstwoningen. De parkeergarage en dienstwoningen liggen buiten de muur van de gevangenis. Het gehele complex heeft een omvang van ca. 8 hectare. De totale omvang van de gebouwen bedraagt ca. 85.000 m2 bruto vloeroppervlakte. De grond en alle opstallen zijn in vol eigendom van het Rijk

Video uit 1978 van Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Een verslag over het huis van bewaring in de Bijlmermeer, dat na een bouwtijd van vier jaar bijna gereed is. Er wordt aandacht besteed aan de verschillen tussen de oude en nieuwe huizen van bewaring op het gebied van isoleercellen, wasgelegenheden, keukens en sanitaire voorzieningen. Beelden van het exterieur en interieur van de Bijlmerbajes, huizen van bewaring aan het Klein Gartmanplantsoen en de Havenstraat te Amsterdam, die uit de 19e eeuw dateren, oude en nieuwe isoleercellen en het wandelhof in de Bijlmerbajes.

 

woensdag 21 okt 2015, 19.30
IJ Zaal
Deze 130 mensen waren aanwezig