De Stad

De Bijlmer (over) 50 jaar

Zuidoost viert feest en kijkt vooruit: hoe gaat het stadsdeel zich de komende jaren ontwikkelen?
dinsdag 28 nov 2017, 20.00
di 28 nov 2017, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Op 25 november 2018 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste bewoners van de Bijlmer de sleutels van hun huis kregen. Dat is reden voor een jaar lang festiviteiten in Zuidoost, maar ook een goed moment om vooruit te kijken. Hoe zal het stadsdeel zich de komende vijftig jaar ontwikkelen? En hoe neem je het hedendaags DNA van de Bijlmer mee in de nieuwe ontwikkelingen en de transformatieopgave die er ligt?

Zuidoost in ontwikkeling

Sinds de jaren ’90 is de Bijlmer in transformatie, en wordt er met sloop en nieuwbouw druk gewerkt aan een diverse en levendige stadswijk. Met de huidige druk op de stad worden er plannen gemaakt om kantorengebied Amstel III te transformeren tot een woon/werk wijk met 5.000 woningen, winkels, voorzieningen, moderne kantoorconcepten, duurzame energie, groene routes, andere parkeeroplossingen, nieuwe straten, pleinen en lanen. En ook langs de verticale as, tussen het Amstelkwartier en de Arena, is er ruimte voor ontwikkeling. De plannen zijn in de maak.

Verbinden van de Bijlmer met Amstel III

‘De Bijlmer’ heeft in de afgelopen 50 jaar eveneens een uniek karakter opgebouwd, en veel oorspronkelijke bewoners voelen zich er thuis. De eerste generaties geboren en getogen Bijlmerbewoners kunnen zich geen betere woonomgeving voorstellen. Toch zijn er nog steeds grote opgaven om het woon-leefklimaat te verbeteren, en het succes van de stad ruimtelijk beter te verdelen. Zo kan de verbinding met de stad en tussen de wijken beter. De eerste kansen dienen zich aan in het verbinden van de nieuw te ontwikkelen wijk in Amstel III en de H-buurt.

Bouw Woon Leef: “Van probleemwijk tot bruisende buurt. De plannen voor de transformatie van de H Buurt in minder dan 3 minuten”:

Bouw Woon Leef: “Bedrijventerrein Amstel III wordt binnen nu en 10 jaar een heuse woonwijk. En elke woonwijk verdient een park. Hoe gaat dat eruit zien en wie gaat dat regelen?”:

dinsdag 28 nov 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 116 mensen waren aanwezig