De Stad

De Bijlmer – de Toekomst van Toen

In de serie “De toekomst van de Stad” - Daan Dekker over de bouw van de Bijlmer en wat er op volgde.
woensdag 17 jan, 18.00
wo 17 jan, 18.00
Workspace
Reageer

De Bijlmer was een manier om naar de toekomst van Amsterdam te kijken. In één keer bouwde de stad er duizenden woningen bij. Het klinkt als een rationeel en lineair proces, maar het was natuurlijk alles behalve dat. Om het project gefinancierd te krijgen, moesten er op het laatste nippertje honderden woningen bij en allerhande aangename voorzieningen worden geschrapt. En toen de eerste flats er stonden, werd Suriname onafhankelijk en kwamen er duizenden Surinamers naar Gliphoeve, Geinwijk en Echtenstein: een demografische ontwikkeling waar niemand rekening mee had gehouden.

Daan Dekker schreef De Betonnen Droom, een geschiedenis van de Bijlmer en een biografie van zijn ontwerper Siegfried Nassuth. Daan Dekker vertelt het verhaal van de Bijlmer, als voorbeeld van de toekomst van toen. Hoe keken Amsterdam en Amsterdammers toen naar de toekomst? Kunnen we daar iets van leren voor de toekomst van nu? We horen graag het verhaal over de Bijlmer, we horen graag hoe je de Bijlmer van toen kunt verbinden met de toekomst van Amsterdam in 2050.

Voor en na het college is De Betonnen Droom te koop. Daan Dekker zet er graag zijn handtekening en een opdracht in!

Stilstaan bij de toekomst van de stad, en dan weer verder. Stadslicht doet het in een serie van 7 colleges, waarin we steeds op een andere manier kijken naar de toekomst van de stad. Soms “de stad”, maar vaker de toekomst van onze eigen stad: Amsterdam. Steeds is de vraag: hoe kun je denken en praten over de toekomst van de stad en: hoe kun je hem maken?

Dit programma is om 19 uur afgelopen.

woensdag 17 jan, 18.00
Workspace
Deze 59 mensen waren aanwezig