Global Trends

De biecht van de bankier

Duitse topbankier schetst, van binnen uit, een beangstigend beeld van de megalomane macht van de banken.
woensdag 29 jan 2014, 20.00
wo 29 jan 2014, 20.00
Grote zaal
Reageer

Topbankier schetst een beangstigend beeld van de megalomane macht van banken. Tegenlicht vraagt Ewald Engelen, Bernard Lietaer en Herman Wijffels: hoe nu verder?

Locatie: een ontruimde kantoorkolos in Frankfurt, het financiële hart van de eurozone. De inmiddels ontslagen zakenbankier Rainer Voss (o.a. Deutsche Bank) vertelt openhartig over de financiële praktijken in de bankenwereld en over zijn eigen rol daarin. Wrange herinneringen ophalend filosofeert en speculeert hij over wat we vanuit deze sector nog kunnen verwachten.

Tegenlicht selecteerde de meest pakkende passages uit de film Master of the Universe (Marc Bauder) en de nog onderbelichte kanten van wat de ‘bankencrisis’ is gaan heten. En regisseur Jos de Putter ging daarover in gesprek met onder anderen financieel geograaf en journalist Ewald Engelen en Herman Wijffels, voormalig bestuursvoorzitter van de Rabobank.

Tijdens deze eerste Tegenlicht Meet Up van 2014 praten we door over de documentaire aan de hand van vragen als: Hoe ziet de financiële sector van de toekomst eruit? En wat zijn mogelijke alternatieven voor het huidige bancaire stelsel? Ewald Engelen (hoogleraar financiële geografie UvA) en Frederieke Hegger (journaliste / Economie van Morgen) zijn te gast. Edgar Kampers (mede-oprichter van Qoin) geeft diverse voorbeelden van community currencies en vertelt over de mogelijkheden van deze alternatieve valuta. En we gaan in gesprek met Edwin Adams over Geldvoorelkaar.nl, het grootste crowdfundingplatform van Nederland.