De Stad
WeMakeThe.City

De beweegvriendelijke buurt

Er wordt veel gesproken over gezonde, beweegvriendelijke steden, maar hoe maak je ze?
donderdag 21 jun, 20.00
do 21 jun, 20.00
Expo
Reageer

Er wordt veel gesproken over gezonde, beweegvriendelijke steden, maar hoe maak je ze? Hoe maak je een stad met fijne speelplekken, een stad die fungeert als één grote sportschool, een stad waar je veilig kunt opgroeien en oud worden, een stad waar je overal vanzelfsprekend kunt fietsen? Tijdens deze speciale editie van 'De Bewegende stad' tijdens WeMakeThe.City gaan wij in gesprek over de kansen en uitdagingen voor een beweegvriendelijke stad.

Ad de Bont is stedenbouwkundige en projectleider en verbindt ontwerp, onderzoek en proces vanuit verschillende niveaus. Vanuit Urhan is er gewerkt aan het boek ‘De Beweegvriendelijke Stad’ waarin Amsterdam model staat als stad waar fysiek bewegen een vanzelfsprekend onderdeel is van het dagelijks leven. Met slimme ingrepen – van het plaatsen van waterkraantjes en kluisjes bij hardlooproutes tot het openbaar maken van school(speel)pleinen – wordt er gewerkt aan een beweegvriendelijke stad voor alle inwoners, bezoekers en werknemers.

Naar aanleiding van het boek schreef Arjen Heus van PLYGRND.city het boekje ‘De beweegvriendelijke buurt’. PLYGRND.city is een social-designbureau dat zich lokaal inzet voor de gezondheid van jongeren, in opdracht van gemeenten en woningcorporaties. Zo hebben zij veel gewerkt in de armste wijk van NoordBrabant, Stokhasselt in Tilburg. Arm, als je het hebt over de laatste SES-scores. Maar schatrijk als je het hebt over talent, trots, humor, warmte en liefde voor elkaar, de buurt en de stad.

 

Amsterdammers uitdagen om meer te bewegen

Met de Beweeglogica, onderdeel van het programma ‘Bewegende Stad’, kan de stad zo ingericht worden dat Amsterdammers meer gaan bewegen. Laura Hakvoort stedenbouwkundige bij de Gemeente Amsterdam vertelt meer over de Beweeglogica. De methode geeft ‘stadsmakers’ van binnen en buiten de gemeente meer houvast om bewegen op te nemen in een ontwerp of bij de herinrichting van buurten, parken, straten en pleinen. Zowel in bestaande buurten als bij nieuwbouw. Voorbeelden hiervan zijn autoluwe buurten, bredere stoepen om te spelen, meer open zwemwater, voorzieningen voor outdoor sporters, alternatieve fietsroutes en gebouwen waarin trappen beter zichtbaar zijn.

 

donderdag 21 jun, 20.00
Expo
Deze 5 mensen waren aanwezig