De Stad

Co-creatie met gemeente als ‘partner in crime’?

Hoe kunnen social designers en gemeentes optrekken bij participatie & realisatietrajecten van ontwikkelbuurten?
dinsdag 11 sep, 20.00
di 11 sep, 20.00
Studio
Reageer

Binnen stedelijke vernieuwing worden buurtbewoners steeds vaker betrokken bij de herinrichting van hun leefomgeving. Het proces van samen 'buurtmaken' is op papier vaak helder en logisch, maar in de praktijk vaak razend ingewikkeld. Hoe kunnen mensen van alle leeftijden, met verschillende capaciteiten en sociaal-economische achtergronden genieten van dezelfde plek en tegelijkertijd een rol spelen bij de inrichting van die plek? En welke dilemma’s ondervinden bijvoorbeeld gemeentes en bestuurders bij dit proces? Tijdens de zesde editie van het Beweegcafé gaan we in gesprek met de praktijk over de kansen en uitdagingen voor een sociaal- en beweegvriendelijke buurt.

Programma
We trappen af met stadmaker en social / urban designer Arjen Heus van PLYGRND.city en Hoodlab Venserpolder. Hierin wordt hij ondersteund door projectleider Robbin Pennings en ontwerper openbare ruimte Sytske van der Kooi van de Gemeente Amsterdam. PLYGRND.city is een aansprekende nieuwe manier om samen met jongeren en andere bewoners sociale vraagstukken aan te pakken en concrete oplossingen te realiseren. Arjen vertelt ons meer over zijn projecten in Tilburg, Eindhoven en Amsterdam Zuidoost. Voor welke uitdagingen stond hij en hoe heeft hij die overwonnen?

Hierna gaan we tijdens een interactieve workshop met elkaar in gesprek over de kansen en uitdagingen voor een sociaal- en beweegvriendelijke buurt.

  • Welke inventieve manieren zijn er om bewoners een plek met sport & spelmaterialen zelf te laten beheren?
  • Hoe kunnen gemeentelijke & professionele organisaties momentum houden voor de energie die met de bewoners is gecreëerd?
  • Op welk vlak en met welke intensiteit kun je bewoners blijven betrekken en op welke manier kan je ze zichtbaar in de buurt blijven informeren?
  • En hoe kan je met verschillende domeinen slim co-financiering opzetten, waarbij er niet letterlijk in potjes wordt gedacht?
dinsdag 11 sep, 20.00
Studio
Deze 53 mensen waren aanwezig