De Stad

De bereikbare stad

Hoe gaan we om met mobiliteit in het robuust groeiende Amsterdam?
Gratis toegang
maandag 15 jan, 20.00
ma 15 jan, 20.00
Tolhuistuin
Reageer
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Het vindt plaats in de Tolhuistuin.

De komende jaren groeit Amsterdam harder dan ooit, waardoor de druk op het mobiliteitsnetwerk enorm toeneemt. Met een sterke stijging van het aantal files, drukke fietspaden en overvolle treinen, trams, metro’s en bussen staat de stad voor een nieuwe uitdaging. Welke keuzes moeten er de komende periode worden gemaakt? En hoe kunnen bewoners, bezoekers en werkenden in Amsterdam bijdragen aan een toekomstbestendige, leefbare en bereikbare stad?

De presentatie is hier te downloaden. 


Na een korte introductie van Pieter Klomp over Koers 2025 – Ruimte voor de stad vertelt Thomas Koorn ons meer over de huidige mobiliteitsopgave. Voor welke stadsbrede bouwopgave staat Amsterdam en wat betekent dat voor de bereikbaarheid van de stad? Hierna reageert Pieter Litjens op nationale, regionale en grootstedelijke bereikbaarheidsuitdagingen.

Maar de opgave reikt verder dan alleen de stadsgrenzen van Amsterdam. Met Rijksadviseur Daan Zandbelt maken we de verbinding met de regionale en nationale opgave, waarna een interactieve sessie met een divers gezelschap aan experts en het publiek volgt. Tijdens deze sessie gaan we aan de hand van enkele stellingen keuzes maken hoe we de stad bereikbaar moeten houden. Ben jij bereid om je auto te laten staan? Is een spitstaks onvermijdelijk? En moeten we logistiek en transport zoals pakketdiensten uit de binnenstad weren om de leefbaarheid te waarborgen? Dit doen we met:

  • Bart Drenth heeft een belangrijke rol om ondernemingen te stimuleren om na te denken over het bereikbaar houden van hun winkels en bedrijven. Hoe kunnen we mensen stimuleren om de auto te laten staan en voor andere modaliteiten te kiezen?
  • Hoe kunnen we werkgevers stimuleren om andere werktijden in te voeren zodat we de druk op infrastructuur tijdens de spits verlichten? Met Kees Noorman gaan we hierover in gesprek.
  • Is rekeningrijden dan de oplossing voor het fileprobleem? Verkeerseconoom Erik Verhoef zegt van wel, maar zijn wij daar als stad klaar voor?
  • Veel druk op de stad Amsterdam wordt gegenereerd vanuit de omliggen steden in de regio. Alex Colthoff is vanuit ververregio betrokken bij de opgave op metropoolniveau.
  • Een toegankelijk, efficiënt en comfortabel OV-netwerk is belangrijk om de stad in beweging te houden. Met Alexandra van Huffelen gaan we in gesprek over de rol van het GVB bij het bereikbaar houden van de stad.
  • Esseline Schieven staat vanuit de gemeente voor de complexe opgave om de stad bereikbaar te houden. Hoe kan de openbare ruimte optimaal benut worden in stad die nooit slaapt?
Gratis toegang
maandag 15 jan, 20.00
Tolhuistuin
Deze 224 mensen waren aanwezig