Global Trends

De bajes van binnenuit

Criminelen, veilig achter slot en grendel? Voorprogramma van IDFA by Night.
woensdag 11 jul 2018, 20.15
wo 11 jul 2018, 20.15
Studio

Gevangenissen worden ook wel ‘hogenscholen voor de misdaad’ genoemd: veel ex-gedetineerden vervallen na detentie in oude patronen of raken nog dieper verstrikt in het illegale circuit. Wat is de impact van detentie en gevangenissen op de veiligheid van de samenleving, en op de gevangene? Is het moeilijk om met een stigma uit de bak, aan de bak te komen? In dit programma onderzoeken we met een criminoloog, filosoof en fotograaf het fenomeen gevangenis en de invloed van gevangenschap op de levensloop van gedetineerden.

Na afloop van dit programma zal buiten op het plein de documentaire The Work worden vertoond, als onderdeel van IDFA by night. Reserveer hier een plekje!

  • Wetenschapsfilosoof Rein Gerritsen studeerde natuurkunde, psychologie en filosofie en schreef het boek ‘Filosoof in de bajes‘ waarin hij betoogt dat gevangenissen achterhaald zijn. Hij zat zelf een straf uit in de gevangenis en geeft tegenwoordig filosofie lessen aan gedetineerden.
  • Als Universitair docent Criminologie aan de Universiteit Leiden is Anouk Bosma onderzoekscoördinator bij het Prison Project, een grootschalig onderzoek naar de effecten van detentie in Nederland. Daarnaast deed ze promotieonderzoek naar de toepassing en effectiviteit van een resocialisatieprogramma’s in Nederlandse Gevangenissen.
  • Fotograaf Matan Bellemakers studeerde af aan de Design Academy in Eindhoven. Voor zijn afstudeerproject maakte hij ‘Rooms/MyRoom‘; een serie foto- en filmportretten van gedetineerden in hun gevangeniscellen. Aan de hand van persoonlijke voorwerpen in de cel vertellen de gedetineerden een stukje van hun verhaal.
woensdag 11 jul 2018, 20.15
Studio
Deze 44 mensen waren aanwezig