Creatieve Industrie

De architect van de toekomst

Van 3D printen tot VR en robotisering - wat is de praktijk van de architect in 2030?
donderdag 8 feb, 20.00
do 8 feb, 20.00
Grote zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Dankzij technologische ontwikkelingen als robotisering en VR is de architectuur volop in beweging. Betekenisvolle gebouwen ontwerpen of ruimtelijke vraagstukken oplossen waarvoor geen standaardoplossing bestaat; digitalisering zorgt voor nieuwe mogelijkheden. Hoe gaat de architectuur er in de toekomst uitzien, welke innovatieve technieken komen aan bod en waar worden die nu al in de praktijk gebracht? Samen met architecten, designers en andere experts gaan we op zoek naar de architect van de toekomst.

Studio RAP

© Studio RAP

Robots hebben de toekomst – bij Studio RAP wisten ze dat allang. Studio RAP is geen standaard architectenbureau met tekentafels, maar een innovatieve architectonische ontwerp- en fabricagestudio. 3 jaar geleden experimenteerde de oprichters (Lucas ter Hall, Leon Spikker en Wessel van Beerendonk) met hun eerste robotarm. Inmiddels is het bureau een succesvolle start-up en innovatief in zijn strategie doordat ontwerp en fabricage zich onder één dak bevinden. Zo streeft RAP ernaar geen concessies te doen in het architectonische ontwerp. Wessel van Beerendonk vertelt hoe RAP robots en software inzet als tool om hun doel te bereiken.

Arna Mačkić

In 2016 richtte Arna Mačkić, samen met Lorien Beijaert, Studio L A op waar ze architectuur en ruimtelijke modellen inzet om sociaal-maatschappelijke thema’s te onderzoeken. De aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam afgestudeerde architect ontving afgelopen jaar de prestigieuze Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten 2017. Sinds kort is ze tevens hoofd van de architectuurafdeling op de Gerrit Rietveld Academie, waar ze zich bezighoudt met het aanscherpen van het curriculum. Over welke skills moet de architect van de toekomst volgens haar beschikken?

DUS Architecten 

© Ossip

Ze ontwikkelden biobased plastic voor 3D-printers en waren het brein achter het bekende 3D geprinte grachtenpand. DUS Architects, opgezet in 2004 door Hans Vermeulen, Martine de Wit en Hedwig Heinsman, gaat ver voorbij het klassieke architectenbureau. Samen met ontwerpers, onderzoekers en bedrijven werken ze in een open source omgeving aan software dat gepersonaliseerde gebouwen ontwerpt en robots aanstuurd die deze gebouwen maken – zonder menselijke tussenkomst. Hun nieuwe project Aectual (Architecture, Engineering, Construction) lanceerden ze met een 3D-geprinte vloer. Het einddoel van het vooruitstrevende DUS: gebruikers toegang geven tot de productie, en zo design bij grote groepen mensen brengen.

Marc Koehler Architects

Marc Koehler Architects is een internationaal ontwerpbureau, opgericht in 2005 door Marc Koehler, dat ontwerpt voor nieuwe manieren van samenleven en maatschappelijk verantwoorde manieren van bouwen onderzoekt. Zo zoeken ze naar waardevolle verbindingen tussen de omgeving van een gebouw, de leefcultuur van de gebruikers en de innovatieve mogelijkheden van het moment. Hoe ziet Marc Koehler de praktijk van de architect in 2030?

Ontwerp: Marc Koehler Architecten/MVSA Architecten

BNA

De BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus – sinds 1842) heeft 4 uitdagende toekomstscenario’s ontwikkeld voor architectenbureaus richting 2030. Centrale vragen: Hoe zet je technologische ontwikkelingen in? Hou je wel of niet vast aan auteursrecht – copyright of copyleft? Deze scenario’s zijn geen voorspellingen, maar beschrijven mogelijke toekomsten die – met name jonge – bureaus kunnen helpen om nu positie te kiezen. Fred Schoorl gaat in op de vraag: Wat wil je worden: ArchiBot, ArchiPreneur, ArchiNet of TechArchitect?

 

Meer informatie over deze avond volgt binnenkort. 

donderdag 8 feb, 20.00
Grote zaal
Reserveer
Deze 41 mensen zijn aanwezig