Creatieve Industrie

De architect van de toekomst

Van 3D printen tot VR en robotisering - wat is de praktijk van de architect in 2030?
donderdag 8 feb 2018, 20.00
do 8 feb 2018, 20.00
Grote zaal

Dankzij technologische ontwikkelingen als robotisering en VR is de architectuur volop in beweging. Betekenisvolle gebouwen ontwerpen of ruimtelijke vraagstukken oplossen waarvoor geen standaardoplossing bestaat; digitalisering zorgt voor nieuwe mogelijkheden. Hoe gaat de architectuur er in de toekomst uitzien, welke innovatieve technieken komen aan bod en waar worden die nu al in de praktijk gebracht? Samen met architecten, designers en andere experts gaan we op zoek naar de architect van de toekomst.

Presentaties door o.a.:

  • Studio RAP. Robots hebben de toekomst – bij Studio RAP wisten ze dat allang. Studio RAP is geen standaard architectenbureau met tekentafels, maar een innovatieve architectonische ontwerp- en fabricagestudio. 3 jaar geleden experimenteerde de oprichters (Lucas ter Hall, Leon Spikker en Wessel van Beerendonk) met hun eerste robotarm. Inmiddels is het bureau een succesvolle start-up en innovatief in zijn strategie doordat ontwerp en fabricage zich onder één dak bevinden. Wessel van Beerendonk vertelt hoe RAP robots en software inzet als tool om hun doel te bereiken.
  • Enversed. Architect Tim van der Grinten, medeoprichter van VR bureau Enversed, heeft afgelopen jaar de transitie van 100% fysieke architectuur naar compleet virtuele omgevingen gemaakt waarin mensen onderling kunnen interacteren. Zo creërt hij een nieuwe ruimtelijke dimensie die gebiedsontwikkeling en architectuur samenbrengt in een mixed reality wereld. Hoe zet hij VR in om disciplines en werelden te verbinden?
  • DUS Architecten. Ze ontwikkelden biobased plastic voor 3D-printers en waren het brein achter het bekende 3D geprinte grachtenpand. DUS Architects, opgezet in 2004 door Hans Vermeulen, Martine de Wit en Hedwig Heinsman, gaat ver voorbij het klassieke architectenbureau. Samen met ontwerpers, onderzoekers en bedrijven werken ze in een open source omgeving aan software dat gepersonaliseerde gebouwen ontwerpt en robots aanstuurd die deze gebouwen maken – zonder menselijke tussenkomst. Het einddoel: gebruikers toegang geven tot de productie, en zo design bij grote groepen mensen brengen.
  • TheNewMakers. Een ‘appstore’ voor de bouw ontwikkelen met bouwmodules die je kunt bestellen als lego – mooi, circulair, betaalbaar – in en uit elkaar kunt klikken, en die geproduceerd worden met de efficiëntie van IKEA. Dat is de droom van architect Pieter Stoutjesdijk van TheNewMakers. Met computergestuurde freesmachines, die houten platen frezen voor zijn meubellijnen Fabrikoos en Comfort Cabins, schudt hij de conservatieve bouwsector op. Het einddoel: disruptie op elk vlak, economisch, technisch en in bouwtijd.
  • BNA. De BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus – sinds 1842) heeft 4 toekomstscenario’s ontwikkeld voor architectenbureaus richting 2030. Centrale vragen: Hoe zet je technologische ontwikkelingen in? Hou je wel of niet vast aan auteursrecht – copyright of copyleft? Deze scenario’s zijn geen voorspellingen, maar beschrijven mogelijke toekomsten die – met name jonge – bureaus kunnen helpen om nu positie te kiezen. Fred Schoorl gaat in op de vraag: Wat wil je worden: ArchiBot, ArchiPreneur, ArchiNet of TechArchitect?

In gesprek met:

  • Marc Koehler. Marc Koehler Architects is een internationaal ontwerpbureau dat ontwerpt voor nieuwe manieren van samenleven en maatschappelijk verantwoorde manieren van bouwen onderzoekt. Zo zoeken ze naar waardevolle verbindingen tussen de omgeving van een gebouw, de leefcultuur van de gebruikers en de innovatieve mogelijkheden van het moment.
  • Arna Mačkić. Ze is medeoprichter van Studio L A op waar ze architectuur en ruimtelijke modellen inzet om sociaal-maatschappelijke thema’s te onderzoeken. Sinds kort is ze tevens hoofd van de architectuurafdeling op de Gerrit Rietveld Academie, waar ze zich bezighoudt met het aanscherpen van het curriculum.
  • Thijs Asselbergs. Als hoogleraar Architectural Engineering aan de Faculteit Bouwkunde bevindt zijn expertise zich op het snijvlak van architectuur en bouwtechnologie. Hij is continue op zoek naar de DNA, De Nieuwe Architect. Hoe ziet deze eruit?
donderdag 8 feb 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 269 mensen waren aanwezig