Creatieve Industrie

De architect als ontwikkelaar

Steeds meer architecten initiëren en financieren zelf projecten. Waarom maken ze deze move en wat betekent het voor hun praktijk?
woensdag 18 sep 2019, 20.00
wo 18 sep 2019, 20.00
Grote zaal

De tijd dat een architect alleen een gebouw ontwerpt ligt al lang achter ons. Steeds vaker profileren architecten zich ook als ondernemer en trekken de rol van ontwikkelaar naar zich toe. Sommige architecten ontwikkelden altijd al in (gedeeltelijk) eigen beheer, anderen hebben zich sinds de crisis ontwikkeld als architect-ontwikkelaars die een financieel risico nemen in hun eigen projecten. De groei van CPO-projecten heeft daar ook aan bijgedragen. Zo houden architecten meer grip op kwaliteit, budget en proces. Tijdens deze Architecture Now vertellen zowel kleine zelfstandige architecten als partners van grote bureaus waar ze kansen zien en wat het oplevert.

Met bijdragen van:

  • cepezedprojects. Als projectontwikkelaar en mede-eigenaar van cepezedprojects, de ontwikkeltak gelieerd aan het bekende Delftse architectenbureau cepezed, vertelt Menno Rubbens over de integrale samenwerking tussen de architecten- en de ontwikkeltak. cepezedprojects is mede ontstaan uit de behoefte de gangbare hit-and-run-projectontwikkeling van de afgelopen decennia te doorbreken en streeft naar een meer flexibele en adaptieve gebouwvoorraad. Recent gerealiseerde circulaire en flexibele projecten zijn o.a. de Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam, The Green House in Utrecht en Bouwdeel D(emontabel), dat momenteel op het eigen terrein van cepezed in Delft tot stand komt.
  • ERA Contour. Als stedelijke vernieuwer houdt ERA Contour zich bezig met plekken waar mensen gelukkig en veilig kunnen leven. Of het nu gaat om nieuwbouw, transformatie, renovatie, onderhoud of beheer. Edward van Dongen deelt hoe ze samenwerken met gemeenten, corporaties, consumenten, beleggers en andere ontwikkelaars voor het beste resultaat.
  • Buro van Stigt. André van Stigt heeft niet het profiel van een doorsnee architect: hij staat bekend als iemand die het ontwerp maakt, en daarnaast doorgaans leiding geeft aan het gehele plan- en bouwproces. Zijn architectenbureau Buro van Stigt blinkt uit in restauratie, renovatie en herbestemming van historische en veelal monumentale panden, denk aan hun stokpaardje De Hallen. Hoe kijkt hij aan tegen de scheidslijn tussen het werk van de architect en de ontwikkelaar?
  • Heembouw Architecten. Het architectenbureau van Heembouw werd in 1996 opgericht vanuit de filosofie dat Heembouw als ontwerpende bouwer het beste antwoord kan geven op de integrale vraagstukken van haar klanten. Inmiddels is het uitgegroeid tot een bureau met ruim 30 architecten, REVIT modelleurs en een interieurafdeling. Met als drijfveer het creëren van plekken waar mensen willen zijn, ontwerpen ze een breed scala aan bedrijfspanden, kantoren en woningen die gerealiseerd worden. In de projecten is veel aandacht voor gezondheid en circulair ontwerpen. Recente voorbeelden zijn het DC New Logic III / Rhenus Logistics aan de A58 in opdracht van DOKVAST en de verduurzaming en modernisering van kantoorpand Metropolitan op de Amsterdamse Zuidas.
woensdag 18 sep 2019, 20.00
Grote zaal
Deze 166 mensen waren aanwezig