De Stad

De Amsterdamse gezondheidskloof

Hoe kunnen we gezondheidsverschillen tussen Amsterdamse wijken verminderen?
maandag 22 jan, 20.00
ma 22 jan, 20.00
Expo
Reageer

Als je in een van de kwetsbare wijken van Amsterdam woont, leef je ruim vijf jaar korter dan als je in een betere wijken van de stad woont. Ook hebben Amsterdammers die in kwetsbare stadswijken wonen tijdens hun leven al meer gezondheidsproblemen. Deze gezondheidsverschillen worden veroorzaakt door factoren als laaggeletterdheid, armoede, roken, voeding en een risicovolle omgeving. Dat blijkt onder andere uit een grootschalig onderzoeksprogramma, HELIUS, naar de gezondheid van verschillende bevolkingsgroepen in de stad. We gaan in gesprek met wetenschappers en andere experts over mogelijke interventies om deze verschillen te verkleinen.

  • Arnoud Verhoeff, hoofd afdeling epidemiologie, gezondheidsbevordering en zorginnovatie van de GGD Amsterdam, vertelt ons over de gezondheidsverschillen in Amsterdam en introduceert mogelijke interventies om deze te verkleinen.
  • Karin Stronks, professor sociale geneeskunde, vertelt ons over een groot onderzoek waar zij mee bezig is om te achterhalen waar de gezondheidsverschillen in Amsterdam door veroorzaakt kunnen worden. Het onderzoeksprogramma Helius vergelijkt verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam en kijkt bijvoorbeeld welke invloed voeding of  culturele achtergrond op je gezondheid kan hebben.
  • Tijdens een interactieve quiz leren we over de grote gezondheidsverschillen in de stad.
  • Aan de hand van praktijkvoorbeelden kijken we welke interventies kunnen helpen om de gezondheidsverschillen in de stad te verkleinen.
maandag 22 jan, 20.00
Expo
Reserveer
Deze 35 mensen zijn aanwezig