Global Trends

De aarde draait door

Wat als je gelooft dat het klimaat niet meer te redden valt? Een nieuwe filosofie voor mens en natuur, een portret van schrijver Paul Kingsnorth
woensdag 19 dec 2018, 20.00
wo 19 dec 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Windmolenparken, zonnefarms en elektrische auto’s. Allemaal pogingen om ons leven duurzamer in te richten. Maar wat als je niet meer gelooft dat de mensheid de wereld kan redden? Wat als het onmogelijk is om klimaatverandering te stoppen? Voormalig milieuactivist Paul Kingsnorth gelooft dat we ons al midden in de klimaatcatastrofe bevinden. Zolang we de natuur exclusief als gebruiksmiddel voor de mensheid blijven beschouwen, zijn we gedoemd. Windmolenparken bouwen om onze huidige levensstijl te behouden maakt nog steeds gebruik van dezelfde mentaliteit die ons in de eerste plaats in deze problemen gebracht heeft. We moeten ons dus niet afvragen met welke technologie we op dit pad kunnen blijven, maar eerder: hoe slaan we een ander pad in?

Paul Kingsnorth

Denker en schrijver Paul Kingsnorth stond al vroeg op de barricades als natuurbeschermer en milieuactivist. En toen viel hij van zijn geloof dat de mensheid de wereld kan redden. Sinds vier jaar leeft hij een teruggetrokken leven met zijn gezin in het westen van Ierland. In zijn gebundelde essays ‘Confessions of a recovering environmentalist’ (2017) beschrijft hij hoe de rekenaars van deze wereld de groene beweging van binnen uitholden en de barricades werden verruild voor stropdassen en vergadertafels. De groene ziel heeft zich verkocht aan de politiek en het bedrijfsleven. Kingsnorth richtte het ‘Dark Mountain project’ dat de relatie tussen mens en natuur opnieuw definieert.

Sustainability has become this kind of comfort blanket for middle class people. You can buy your way into a sustainable lifestyle.

© VPRO | Gregg Telussa

woensdag 19 dec 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 125 mensen waren aanwezig