Creatieve Industrie

Ones to watch

Een eindejaarseditie boordevol onderzoek en experiment, wie gaan in 2018 het verschil maken?
donderdag 21 dec 2017, 20.00
do 21 dec 2017, 20.00
Grote zaal

Dutch Design Daily is een online platform met een tweemaandelijkse LIVE versie waar we je verrassen met de nieuwste en actuele items op het brede gebied van Dutch Design. Bekende en nog te ontdekken ontwerpers presenteren hun werk, met aandacht voor social design, duurzaamheid, innovatie, onderwijs en erfgoed.

Lilian van Daal

Met haar afstudeerproject Biomomcry 3D Printed Soft Seat (2014) won industrieel product designer Lilian van Daal meerdere prijzen. Lilian combineert design met biologie en wetenschap, en haar producten zijn o.a. tentoongesteld in Milaan, Wenen en Madrid. Zo was de 3D-geprinte autostoel die ze ontwierp voor het Zweedse Volvo afgelopen jaar te zien in de designcollectie van het Centre Pompidou in Parijs. Naast haar eigen ontwerpen, werkt ze ook als senior productdesigner voor StudioMOM. Met niet alleen een feilloos gevoel voor vorm, maar bovenal als iemand die de grenzen van techniek opzoekt om de wereld een beetje beter te maken.

Diana Schrerer

De van oorsprong Duitse fotograaf en beeldend kunstenaar Diana Scherer verkent in haar werk de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving en het verlangen van de mens om de natuur te beheersen. Ooit droomde ze er van om mode ontwerper te worden. Haar project Interwoven, waarbij ze onderzoekt hoe ze plantenwortels kan omvormen tot een textielachtig materiaal, trok de aandacht van de designwereld en leverde haar in 2016 de New Material Award op. Een ondergronds geproduceerde jurk die je zelf kan oogsten? Samen met Radboud Universiteit onderzoekt Diana de mogelijkheden van biofabrication: zelfgroeiend textiel zonder de tussenkomst van extra energiebronnen.

Anouk X Vera

Geen grote aantallen geproduceerde voorraden, maar lokaal en on demand. Met dat idee presenteerde ontwerp duo Anouk van de Sande en Vera de Pont vorig jaar hun Tini Tiny Factory collectie. Ook in hun eigen werk proberen de designers aandacht voor duurzaamheid en menselijk bewustzijn te creëren. Zo wil Vera met The Assembly Lab al aan het begin van de productielijn waste materials elimineren en wil Anouk met haar ontwerpen de mens voorzien van verhalen die je met je mee kunt dragen. Kleur, vorm en visual stories, het werk van Anouk X Vera beperkt zich niet alleen tot mode, samen met chefkok Naresh Ramdjas zette het tweetal afgelopen DDW een gastronomische Experience Lunch neer, waarbij alle zintuigen geprikkeld werden.

Sigrid Calon

Haar eerste boek To the extend of  / \ | & – , bestaande uit 120 riso prints, bracht Sigrid Calon in 2012 regelrecht internationaal succes. Ze staat bekend om deze composities, waarbij ze gefascineerd door borduursteken een abstracte beeldtaal heeft gecreëerd die direct herkenbaar is als Calon. Haar werk ontstaat door de drang en nieuwsgierigheid om te onderzoeken, ontdekken en experimenteren. Aspecten als intuïtie, ratio, speelsheid en kleur staan hierbij centraal. Sigrid is continu op zoek naar verwondering en raakt geïnspireerd door de dingen om haar heen, liefst dingen die net ergens anders voor bedoeld zijn: materialen, maar ook voor voorwerpen, situaties of ruimtes. In hoeverre kun je de autonomie opzoeken van toegepaste gegevens?

Mirjam van Coillie

Mirjam van Collie, Chief Marketing Officer bij Koninklijke Gazelle, heeft meer dan 25 jaar (internationale) marketing en design management ervaring. Dat komt goed van pas in haar functie als voorzitter van het Design Management Netwerk (DMN), een netwerk van professionals rondom design management (zowel ontwerpers, opdrachtgevers als onderwijs/onderzoek) dat zich hard maakt voor een professionele en structurele inzet van design. ‘Wil je als organisatie blijven bestaan dan zul je moéten investeren in de samenwerking met creatieve denkers, strategen en ontwerpers die oplossingen tastbaar maken.’ Mirjam draagt deze avond een column voor.

donderdag 21 dec 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 92 mensen waren aanwezig