AVG en de ‘sleepwet’

Met Stefan van Nifterick en Wil van der Schans.
Gratis, extern reserveren
vrijdag 9 mrt 2018, 19.30
vr 9 mrt 2018, 19.30
Workspace

Op 21 maart stemt Nederland zowel voor de Gemeenteraad als voor het referendum over de WIV, Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de zogenaamde Sleepnetwet. En op 25 mei gaat ook de Europese privacywetgeving in, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Terwijl de laatste de privacy van burgers voorop stelt, geeft de Wiv weer veel ruimte aan de inlichtingendiensten om persoonlijke data te verzamelen.

Sprekers

Stefan van Nifterick
Consultant informatiebeveiliging & privacy bij adviesbureau MnP Solutions
Wil van der Schans
Onderzoeksjournalist Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten

Vanavond is de vloer aan twee specialisten op deze terreinen. Stefan van Nifterick werkt als consultant informatiebeveiliging & privacy bij adviesbureau MnP Solutions. Zodoende is hij dezer dagen veel met advisering bezig over de AVG (of GDPR in het Engels).

Van Nifterick: “Veel ondernemers denken dat vooral de grote bedrijven druk moeten zijn met het goed inregelen van deze nieuwe wetgeving, maar ook de slager of bloemist op de hoek met bijvoorbeeld een bezorgservice moet zich gaan houden aan deze nieuwe wetgeving. 

Want hoeveel telefoonnummers van klanten hebben jij en je medewerkers in hun telefoon staan? En heb je niet ooit mailadressen van klanten verzameld om nieuwsupdates te kunnen versturen? De AVG raakt ons allemaal, het is dus zaak voorbereid te zijn.”

Hij zal in praktische zin ingaan op de gevolgen en de kansen die deze regelgeving kan bieden.

Meer over de AVG op diverse websites als Marketingfacts en Frankwatching, meer over MnP Solutions: http://mnpsolutions.nl/

Laat je niet meeslepen

Onder deze titel schreef onderzoeksjournalist Wil van der Schans een essay over de Wiv. Van der Schans is al jaren werkzaam als onderzoeker op het gebied van inlichtingendiensten en werkt momenteel voor Reporter Radio.

In het essay interviewt hij verschillende experts en belanghebbenden over de nieuwe wet. Dat veiligheidsdiensten moeten waken over de veiligheid van burgers zal niet snel tot discussie leiden, maar hoe dat gebeurt wel. Voor Van der Schans eigen vak, de journalistiek, is bijvoorbeeld bronbescherming een kwestie.

Maar ook voor verder onverdachte bedrijven en burgers zou bijvoorbeeld een bewaartermijn van allerlei data van 3 jaar mogelijk onvoorziene gevolgen kunnen hebben.

Meer over het essay en de Wiv: https://wiv-onderdeloep.nl/

Gratis, extern reserveren
vrijdag 9 mrt 2018, 19.30
Workspace