Global Trends

Dåår ook alles flex?

Hoe gaan Scandinavische landen om met een flexibiliserende arbeidsmarkt?
donderdag 23 mrt 2017, 19.30
do 23 mrt 2017, 19.30
IJ Zaal
Reageer

Nederland staat te boek als koploper op het gebied van flexwerken. Maar we zijn niet de enige, want ook in Scandinavische landen is de arbeidsmarkt geflexibiliseerd. Toch lijkt in deze landen alles beter: hogere werkgelegenheid, beter onderwijs en gelukkigere burgers. Veelal wordt in dit kader het flexicurity systeem geroemd. Wat is dit systeem precies? Gaat daar ook alles flex? En wat kan het komende kabinet leren van Scandinavische arbeidsmarktmodellen?

De komende verkiezingen staat flexibilisering van de arbeidsmarkt hoog op de agenda. Hoe zorgen we er voor dat zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en mensen met een flexibele baan toch zeker zijn van een inkomen op langer termijn?

Hoe pakken andere landen flexibilisering van de arbeidsmarkt aan?

Voornamelijk Scandinavische landen hebben hun arbeidsmarkt anders ingericht. Kijk naar Denemarken. Het aantal werklozen is lager dan in Nederland en Deense werknemers vinden eenvoudiger een nieuwe baan dan Nederlandse. Deze Deense inrichting heet ook wel het flexicurity systeem: een set aan regels die er voor zorgt dat werkgevers hun personeel flexibel kunnen inzetten en werknemers worden opgevangen door een genereus sociaal vangnet. Werkgevers kunnen eenvoudiger personeel ontslaan door een versoepeling van het ontslagrecht. En werklozen worden opgevangen door een hoge en langdurige werkloosheidsuitkering met verplicht scholingstraject. Toch is niet iedereen in Denemarken lovend over de mate van flexibiliteit en wijzen anderen op de enorme kosten van het systeem. Wat kunnen we leren van Scandinavië? Hierover gaan we met verschillende experts in gesprek

De Werkvereniging
Samen met Lund Thomsen en Joost Voerman richtte Roos Wouters de Werkvereniging op. Dit is een on- en offline platform voor Modern Werkenden – zelfstandige professionals, flexwerkers, kleine ondernemers en hybride werkenden. De oprichters vinden dat de huidige partijen de Modern Werkenden onvoldoende zien en horen, terwijl wel over hen besloten wordt. Daarom besloten zij Modern Werkenden te verenigen en een eigen stem te geven.

Voor meer informatie, ga dan naar www.werkvereniging.nl

donderdag 23 mrt 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 83 mensen waren aanwezig