De Stad

Cultuurkapers

Een gesprek over de scheidslijn tussen toe-eigening en uitwisseling van cultuur.
dinsdag 19 jun 2018, 20.00
di 19 jun 2018, 20.00
Grote zaal

Diversiteit en alles wat daarbij komt kijken, is tegenwoordig steeds meer bon ton. Waarom niet gewoon een indianentooi opdoen en naar een Holi-houseparty gaan? Of wordt diversiteit op deze manier een exotisch product en item om te consumeren? Op welke manier kan er wel betekenisvolle uitwisseling plaatsvinden tussen culturen en onder welke omstandigheden? Hierover gaan we in gesprek met verschillende experts, activisten en initiatiefnemers.

Belang van Uitwisseling: 
Momenteel worden de beperkingen van een eurocentrische blik op wereld en de culturele dominantie van westerse waarden in toenemende maten erkend en geproblematiseerd. Met andere woorden, het is tijd voor meer culturele uitwisseling waarbij de noodzaak voor het kunnen uitwisselen van perspectieven, culturen en gebruiken steeds meer wordt gevoeld.

Wat gebeurt er echter als mensen bijvoorbeeld voor de show een indianentooi opdoen tijdens het Eurosongfestival, of van Holi een houseparty maken en of gestolen culturele voorwerpen in musea exposeren? Spreken we dan van uitwisseling of kaping ? Tijdens deze avond gaan we in gesprek met verschillende initiatieven over het belang van culturele uitwisseling maar ook de problematische vormen hiervan.

dinsdag 19 jun 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 145 mensen waren aanwezig