Global Trends
International Mental Health Festival

Culturele diversiteit & geestelijke gezondheidszorg

Openingsavond: hoe verhoudt de psyche en de geestelijke gezondheidszorg zich tot een superdiverse samenleving?
maandag 23 sep 2019, 20.00
ma 23 sep 2019, 20.00
IJ Zaal

Tijdens de openingsavond van het International Mental Health Festival in Amsterdam verdiepen we ons in culturele diversiteit. Tijdens deze editie van Psychology Unwrapped, een laagdrempelige talkshow over mentale gezondheid, gaan we in gesprek over dit belangrijke thema. Want diversiteit is overal om ons heen; gender, etniciteit, seksualiteit, spiritualiteit, cultuur. Op interactieve wijze word jij als publiek betrokken en leren we van elkaars ervaringen. Waar staan we nu en waar gaan we naartoe?

Wat gaan we doen?

  • Jaime Essed (voorzitter Oh My Mood Foundation) opent het International Mental Health Festival. Het is de eerste editie van hét festival om het taboe op mentale gezondheid te doorbreken. Het festival is een initiatief van Oh My Mood Foundation, de stichting die zich inzet voor innovatieve zorgpaden en hetgesprek over mentale gezondheid.
  • Vervolgens een kort interview met tafelgasten Fatima Gargouri en Steven Sikkens. Fatima Gargouri is auteur van het boek ‘Naar binnen’, waarin ze haar verhaal vertelt over haar spierziekte en het overwinnen van chronisch RSI. Steven Sikkens is arts in de psychiatrie en kunstenaar. In zijn werk verwerpt hij de scheiding tussen de geneeskunde en de kunst. Beide komen later in het programma terug tijdens de interactieve discussie met de sprekers en het publiek.
  • De openingslezing over diversiteit en mentale gezondheid wordt verzorgd door Catherine Boumkwo Baneni. Zij is aan Yale University gepromoveerd op de ontwikkeling van wetenschap en religie en is gespecialiseerd in vroegmoderne en moderne Europese mentaliteitsgeschiedenis.
  • Carl Steinmetz sluit de avond af met een keynote over de participatiemaatschappij in het klein.

Over het International Mental Health Festival

Psychische gezondheid is een belangrijk onderdeel van ons welbevinden dat een grote impact heeft op onze maatschappij. Het International Mental Health Festival richt zich op de methoden en aanpak om emoties, gedachten en signalen van het lichaam te herkennen, en mentale veerkracht te vergroten door middel van films, gesprekken, lezingen en workshops. Het festival biedt een plek bieden waar mensen op een veilige manier, zonder schaamte, taboe of vooroordelen zich kunnen verdiepen in dit belangrijke onderwerp. Het International Mental Health Festival vindt plaats in september 2019 in Liverpool, Amsterdam, London en Maastricht. Het hele programma vind je hier.

 

maandag 23 sep 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 46 mensen waren aanwezig