Creatieve Industrie

Crossing Borders

Grenzeloze storytelling projecten die op een innovatieve manier migratie belichten.
woensdag 9 mei, 20.00
wo 9 mei, 20.00
Expo
Reageer

Tijdens Urban Stories nodigen we creatieven, tech-innovators en beeldmakers uit om te vertellen over bijzondere projecten in creative storytelling. Welk verhaal vertel je op welke manier en hoe gebruiken hedendaagse storytellers nieuwe tools en mogelijkheden om actuele thema’s te belichten? Tijdens Crossing Borders bespreken we hoe de verhalen van (ongedocumenteerde) vluchtelingen verteld kunnen worden in de on- en offline wereld.

Migration Trail

Sinds de grote media-aandacht voor de vluchtelingenproblematiek in 2015, zijn er 1,5 miljoen mensen die in Europa aankomen, op zoek naar een nieuwe plek om naar huis te bellen. Met het multimediaproject Migration Trail kun je de reis van twee fictieve migranten naar Europa in realtime volgen. Door middel van datavisualisatie van kaarten, sms-berichten van migranten naar vrienden en familie en een bijbehorende podcast, hun reizen, de omstandigheden die ze achterlieten, zijn verwachtingen en angsten transparant gemaakt. Architect en ontwerper Alison Killing, initiatiefnemer en creatief directeur van het project, vertelt hoe Migration Trail data, journalistiek en visualisatie combineert om migratie tastbaar te maken.

© Alison Killing

 

Een papieren Monument Voor de Papierlozen

In Nederland is er naast vluchtelingen met papieren ook een (grote) groep die geen papieren heeft. Deze mensen krijgen vanuit onze overheid geen onderdak en mogen ook niet werken, een onzichtbare groep mensen in onze samenleving. ‘Een Papieren Monument Voor de Papierlozen’ is een monument in wording en een poging om de identiteit en de aandacht van deze anonieme groep mensen te herstellen. Sociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries vertelt hoe zijn houtgravure workshops aan ongedocumenteerde vluchtelingen transformeerde in een grensoverschrijdend project dat een tijdloos statement neerzet over deze kwestie. Een mooi voorbeeld van de relevantie van een een ouderwets medium als houtgravure om een politieke kwestie mee aan te kaarten en de onzichtbaren een gezicht te geven.

© Domenique Himmelsbach de Vries

Meer sprekers volgen binnenkort. 

woensdag 9 mei, 20.00
Expo
Reserveer
Deze 7 mensen zijn aanwezig