De Stad

Crisis voorbij

Moeten we ons afvragen of de crisis over is of over gaat of moeten we ons instellen op andere tijden? VergrootTag personen
maandag 13 okt 2014, 20.00
ma 13 okt 2014, 20.00
Expo

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, meldt ons dat de crisis over is. Christine Lagarde, directeur van het International Monetary Fund (IMF), benadrukt dat de crisis nog helemaal niet voorbij is. Wie heeft gelijk? Betere vraag: is dit relevant? Moeten we ons afvragen of de crisis over is of over gaat of moeten we ons instellen op andere tijden? De redactie van S+RO meent dat we beter het laatste kunnen doen. Maar hoe ziet dat eruit, ons instellen op andere tijden?

Hoe ziet de nieuwe praktijk van de ruimtelijke en gebiedsontwikkeling eruit, en/of hoe zou die eruit moeten zien? Wie maakt de stad, moet de stad maken en hoe moet dat worden aangepakt? Dit alles tegen de achtergrond van niet alleen aan andere rolverdeling tussen partijen maar ook een stedelijke conditie die deels de gevolgen van de crisis voelt maar ook te maken heeft met een zekere renaissance, sterkere bevolkingsgroei, nieuwe economie, enzovoort. Die renaissance keert intussen het tij niet voor de ontmanteling van de stedelijke planners in dienst van de overheid, die naar niets anders lijkt te kijken dan naar haar budgettaire problemen.

Tijdens de talkshow S+RO Live gaat hoofdredacteur Jaap Modder in gesprek met enkele auteurs van de special ‘Crisis voorbij’ (zie afbeelding hieronder). Hierin wordt de dynamiek van de stedelijke ontwikkeling en de daarbij betrokken actoren onderzocht. Enkele vragen:

  • Hoe verhoudt de nieuwe kleine schaal van de gebiedsontwikkeling zich met grote stedelijke transformaties (opschalen) en welke verbindingen zich daarbij mogelijk?
  • Hoe veranderen de rollen van de belangrijkste partijen, overheid, private sector en burgers?
  • Is de wereld nu echt veranderd, wat is er nieuw en wat moeten we meenemen van voor de grote verandering?

Tafelgasten: