De Stad
Global Trends

Consequenties van de Energietransitie

Een wijk aardgasvrij: wat komt daarbij kijken?
maandag 25 jun 2018, 20.00
ma 25 jun 2018, 20.00
Grote zaal

Volgens de klimaatafspraken moet de woningvoorraad klimaatneutraal en aardgasvrij zijn in 2050. De nieuwe Amsterdamse coalitie wil die doelen zelfs al in 2040 hebben bereikt, tien jaar eerder dan de landelijke doelstelling. Wat zijn realistische scenario's? Wat betekent dit voor woningcorporaties, huurders en particuliere eigenaren? Welke rol kunnen zij zelf spelen? Kortom: een wijk aardgasvrij - wat komt daarbij kijken?

De energietransitie – naar een gasloze Metropoolregio

Wat doet Haarlemmermeer beter?

De gemeente Haarlemmermeer won dit voorjaar de prijs voor Meest Duurzame Gemeente (Duurzaam Bouwen Awards). Onvermoeibaar pleitbezorger van circulaire ontwikkeling, duurzaamheid en de energietransitie is wethouder John Nederstigt van D66. Wat doet Haarlemmermeer zo goed en hoe schat hij de mogelijkheden in om de woningvoorraad in de Metropoolregio in 2040 energieneutraal te krijgen.

Met John Nederstigt (wethouder D66 Haarlemmermeer en portefeuillehouder duurzaamheid bij de MRA).

De (on)mogelijkheden van de snelle energietransitie

Volgens de klimaatafspraken moet de woningvoorraad klimaatneutraal en aardgasvrij zijn in 2050. De nieuwe Amsterdamse coalitie wil die doelen zelfs al in 2040 hebben bereikt. Wat zijn realistische scenario’s? In welke mate gaan en kunnen de corporaties – de grootste woningeigenaren in de metropoolregio Amsterdam – daaraan bijdragen? Welke onvermijdelijke keuzes dringen zich daarbij op?

Met Rob Haans (bestuurder de Alliantie) en Birgitte de Maar (bestuurder Rochdale).

 

©Nuon/Jorrit Lousberg

MeerEnergie: warmtenet van restwarmte datacenter Science Park

Stadsdeel Oost steunt het initiatief van bewonerscollectief MeerEnergie om in de Watergraafsmeer een lokaal warmtenet aan te leggen. Dat net wordt gevoed met de restwarmte van een groot datacenter uit het Science Park. De wijk Middenmeer Noord kan daarmee de eerste grote wijk in Amsterdam worden waar bewoners van het gas kunnen afstappen. Dat zijn zo’n 5.000 woningen. Voorzitter Ardine Nicolaï licht het plan toe en de huidige status.

Het bestuur van MeerEnergie bestaat inmiddels uit vijf personen. Voorzitter is Ardine Nicolaï. Meer informatie: www.meerenergie.nl
Zie ook NUL20 nieuwsbericht: Burgerinitiatief krijgt steun van stadsdeel.

Van der Pekbuurt van het gas

In stappen gaat de Van der Pekbuurt van het gas, te beginnen in de Gentiaanbuurt. De buurt is voorgedragen als proeftuin bij de landelijke overheid. Ymere is eigenaar van de meeste woningen in de wijk. Pablo van der Laan beschrijft de de stand van zaken. En wat de transitie betekent voor de corporatie, huurders en particuliere eigenaren.

Pablo van der Laan is strategisch adviseur Beleid en Innovatie bij Ymere.

Huisvesting kwetsbare doelgroepen

Column Stephan Steinmetz: De wooninspecteur terug in de wijk?
Stephan Steinmetz beschreef in ‘Asterdorp, een Amsterdamse geschiedenis van verheffing en vernedering’ aspecten uit het leven van bewoners van het ‘dorp van ontoelaatbaren’. Moet een woningcorporatie weer meer dan een goede verhuurder willen zijn?

 

Starters Up! Innovatieve woonvorm voor gemengde huisvesting

Dit onderdeel is komen te vervallen.

maandag 25 jun 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 86 mensen waren aanwezig