Global Trends

Compassie als oplossing volgens George Monbiot

Hoe overwinnen we collectieve vervreemding?
woensdag 18 apr 2018, 20.00
wo 18 apr 2018, 20.00
IJ Zaal

Ecoloog en schrijver George Monbiot waarschuwt ons voor de atomisering van de samenleving. Dertig jaar neoliberaal beleid eist zijn tol, met als gevolg: eenzaamheid, segregatie, psychische stoornissen, ecologische rampspoed en collectieve vervreemding. We zijn steeds meer alleen in een wereld die steeds meer verbonden is. Maar waar is het verhaal dat tegen maakbaarheidscultuur en rendementsdenken in gaat? Hoe kunnen we met de kracht van compassie onze maatschappij herinrichten? Hoe maken we een inclusieve en verbonden samenleving uit de puinhoop van het verleden?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met regisseur VPRO Tegenlicht Jos de Putter over zijn ambities met het onderwerp, de visie van George Monbiot en het verbindend klimaat in Zuid – Italië.
  • Daarna gaan we praten met Gea Sijpkes, directeur Humanitas Deventer. Zij runt een woon – en zorg complex waar zowel jongeren als ouderen samenwonen, om op die manier beide groepen opnieuw samen te brengen, met kwaliteitsvol wonen en zorg als positief gevolg.
  • Vervolgens het gesprek met directeur I-Did Mireille Geijsen en deelnemer I-Did traject Salma Tigazhrati over hoe I-DID zowel een ecologische meerwaarde biedt als kwetsbare doelgroepen helpt aan een plek in de samenleving.
  • Aansluitend het gesprek met Marijke Andeweg, over hoe een stad eigenlijk beleid dient uit te schrijven dat ervoor zorgt dat verschillende groepen in de samenleving zich sociaal engageren en verbinden met elkaar.
  • Afsluitend een gesprek met onderzoeker Rhoda Schuling. Voor het RadboudUMC onderzocht zij vijf jaar lang wat de invloed van compassie is in het behandelen van recurrente depressie.

Maatschapwij heeft Mireille Geijsen gefilmd voor hun serie ‘purpose people’ over haar onderneming i-did:

woensdag 18 apr 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 95 mensen waren aanwezig