De Stad
Global Trends

CO2-belasting; hoe nu verder?

Wat is een verstandige CO2-heffing?
dinsdag 2 apr 2019, 20.00
di 2 apr 2019, 20.00
Grote zaal

Het ontwerp-klimaatakkoord is doorgerekend en daaruit blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen onvoldoende daalt. Er moet dus meer gebeuren. Daarom heeft het kabinet nu besloten een ‘verstandige’ CO2-belasting in te voeren voor de Nederlandse industrie. Dit nadat de Nederlandsche Bank, het IMF, de Wereldbank én ruim 80 Nederlandse economen al eerder pleitten voor de invoering van CO2-belasting. Maar de grote industrie waarschuwt voor de gevolgen van een nationale alleingang. Hoe nu verder? De CO2-heffing komt er, maar hoe moet het eruit gaan zien? Daarover gaan wij in gesprek met experts uit de financiële wereld en de industrie.

Wat gaan we doen?

Met verschillende sprekers gaan we in gesprek over de plannen voor de invoering van een CO2-belasting. Wat zijn verstandige keuzes?

 • Concept-klimaatakkoord
  Robert Koelemeijer is beleidsadviseur bij het Planbureau voor de Leefomgeving, sector Klimaat, Lucht en Energie. Met hem gaan we in gesprek over de doorrekening van Planbureau voor de Leefomgeving van het concept-klimaatakkoord. Wat gaat het klimaatakkoord betekenen voor ons klimaat, de luchtkwaliteit en onze energievoorziening?
 • CO2-belasting en de industrie
  Wat voor gevolgen kan de CO2-belasting hebben voor de grote industrie in Nederland? We gaan in gesprek met Theo Henrar, directeur van Tata Steel Nederland. Hij heeft zich recentelijk tegen de komst van de CO2-belasting uitgesproken en geeft aan dat de hoogovens in IJmuiden de deuren op deze manier kunnen sluiten en de staalproductie door vervuilendere fabrieken in het buitenland overgenomen zal worden. Daarnaast zal Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland spreken over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
 • Impact CO2-belasting
  Frans Rooijers, directeur van milieu-onderzoeksbureau CE Delft heeft onderzoek gedaan naar de impact van de CO2-belasting en gaat in gesprek met Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, en Bas Jacobs, professor Public Economics van de Erasmus Universiteit, over de potentiële impact van de belasting.
 • Varianten van CO2-belasting
  Wat voor verschillende varianten van CO2-belasting zijn er mogelijk en wat zijn de gevolgen voor klimaat en economie? Hans Stegeman van Triodos neemt ons mee door verscheidene modellen waar we aan kunnen denken bij de invulling van de CO2-belasting.
dinsdag 2 apr 2019, 20.00
Grote zaal
Deze 222 mensen waren aanwezig