De Stad

Civic Source

Hoe ontwikkel je een duurzame financiële basis voor de bewonersinitiatieven in je wijk?
donderdag 30 mrt 2017, 19.30
do 30 mrt 2017, 19.30
Studio
Reageer

Bewoners nemen steeds vaker zelf het initiatief om hun buurt te verbeteren. Buurtvaders lopen rondes om contact te maken met jongeren, kinderen maken samen hun speelplein schoon en vrouwen helpen elkaar om de Nederlandse taal te leren en werk te vinden. De publieke zaak wordt weer van de gemeenschap, maar veelal nog wel gefinancierd door gemeentes en woningbouwcorporaties. Hoe komen al die bewonersinitiatieven straks nog aan hun geld, nu de budgetten hiervoor bij de instituties steeds meer opdrogen? In de Amsterdamse wijk Plan van Gool ontwikkelde Civic Source de afgelopen jaren vanuit de praktijk een methode om duurzame verdienmodellen te ontwikkelen. Deze Coöperatieve Maatschappij presenteren zij het resultaat. En je mag de Civic Source mee naar huis nemen om er zelf mee aan de slag te gaan!

De Civic Source is een nieuwe manier van wijkfinanciering. Het is een wijkorganisatie die voor, door en met bewoners op een duurzame manier geld verdient voor het verbeteren van de wijk. Dit geld wordt uitgegeven aan vastgoed, spullen en kennis die de bewonersinitiatieven in de wijk nodig hebben. Het doel van de bijeenkomst is om mensen die actief zijn in wijken (initiatiefnemers, stadsmakers, verbinders, wijkprofessionals, etc.) te inspireren over de Civic Source en ze handvatten mee te geven om zelf een Civic Source op te zetten in hun wijk.

Initiatiefnemers en procesbegeleiders Aura de Klyn en Nikkie Sicking nemen ons aan de hand mee door het avontuur waar zij zich de afgelopen jaren in hebben gestort. Ze vertellen hoe Civic Source tot stand is gekomen, hoe het werkt en wat je er mee kunt. Vijf andere betrokkenen uit de wijk delen hun ervaringen en zijn vooral ook een vraagbaak voor mensen die zelf met de Civic Source aan de gang willen. Wat zijn hun belangrijkste lessen? Wat moet je vooral en wat moet je vooral niet doen? Een flink deel van de avond is gereserveerd om zelf aan het werk te gaan en alvast te oefenen met deze nieuwe oplossing van financiering.

De ontwikkeling van de Civic Source is financieel mogelijk gemaakt door:

logobalk-civic-source

donderdag 30 mrt 2017, 19.30
Studio
Deze 106 mensen waren aanwezig