Global Trends

City Trip – Yangon, Myanmar

Kan dit unieke culturele erfgoed behouden blijven?
woensdag 10 feb 2016, 18.00
wo 10 feb 2016, 18.00
Workspace

Het is het best bewaarde historische centrum in Azië, maar de vraag is hoe lang het bijzondere culturele erfgoed in het hart van Yangon behouden zal blijven. Veel gebouwen verkeren in zeer slechte staat terwijl ook de politieke en economische openheid een bedreiging vormt.

Jarenlang voerde de junta, die aan het roer stond in het Aziatische Myanmar, een politiek van isolatie. De laatste jaren is er onder aanvoering van Aung San Suu Kyi, die begin jaren negentig de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, meer openheid ontstaan. Dat biedt kansen voor de ontwikkeling van Yangon, dat als voormalige Britse koloniale hoofdstad rijk bedeeld is met fin de siècle architectuur en brede boulevards. Maar waar bijvoorbeeld ook nog pre-koloniale pagoda’s te vinden zijn.

Kan dat unieke culturele erfgoed behouden blijven, nu de (lokale) overheid, (buitenlandse) investeerders en erfgoedorganisaties de noodzakelijke achterstallige investeringen moeten doen om een leefbare stad te creëren voor de inwoners van Yangon?

Volgens Lisette van Rhijn zal de komende tijd cruciaal zijn voor de toekomst van Yangon en daarmee van het erfgoed in de stad. Zij gaat in op de ontwikkeling die het voormalige Rangoon heeft doorgemaakt, wat Yangon zo bijzonder maakt en voor welke kansen en bedreigingen de stad en haar bewoners zich momenteel gesteld zien.

Lisette van Rhijn is zelfstandig consultant, gespecialiseerd in complexe stedelijke kwesties. Zij heeft jaren in Azië gewerkt en is nauw betrokken bij Heritage Works Yangon, dat in opdracht van Cities Development Initiative Asia (CDIA) kansen voor revitalisatie van erfgoed in Yangon probeert te realiseren.

Deze bijeenkomst is om 19.00 uur afgelopen.

woensdag 10 feb 2016, 18.00
Workspace
Deze 40 mensen waren aanwezig