De Stad
Global Trends

City Trip – Vancouver, Canada

Rob van der Bijl over de ontwikkeling van Vancouver vanuit stedelijk, regionaal en internationaal perspectief.
woensdag 9 sep 2015, 18.00
wo 9 sep 2015, 18.00
Expo

De Canadese stad Vancouver eindigt steevast hoog op de lijstjes van meest leefbare steden in de wereld. Maar wat weten we eigenlijk van deze stad, die ook nog eens de meest multiculturele stad van de wereld is? Hoe heeft Vancouver zich ontwikkeld van een kleine nederzetting gericht op bosbouw tot een uitgestrekte miljoenenstad?

Rob van der Bijl vertelt tijdens deze ‘city trip’ over de ontwikkeling van Vancouver. De stad kenmerkt zich ruimtelijk door sterke tegenstellingen: een binnenstad in hoge dichtheden in combinatie met veel groen, uitgestrekte woonwijken en uitstekend openbaar vervoer. Maar Vancouver kent ook een scherpe sociale tegenstellingen, want Downtown Eastside staat niet voor succes maar voor maatschappelijke falen .

Van der Bijl plaatst Vancouver in stedelijk-regionaal perspectief. Maar hij heeft ook oog voor de internationale positie van Vancouver. Samen met de Amerikaanse steden Seattle en Portland vertoont de Canadese stad trekken van een nieuwe super-metropool die wel Cascadia genoemd wordt. Deze grensoverschrijdende verstedelijking past mogelijk in de trend waarin grote steden steeds belangrijker worden ten koste van de natiestaat. Ook vertelt hij tijdens deze ‘city trip’ over de integrerende relatie van Vancouver met Azië.

VancouverStadslichtRVDB-9sept15-pic2

Rob van der Bijl is stedenbouwkundig ontwerper, onderzoeker en adviseur. Hij houdt zich bezig met stedelijke ontwikkeling, mobiliteit, cultuur en technologie. De afgelopen jaren heeft hij met enige regelmaat Vancouver bezocht. Momenteel bezint hij zich op zijn relatie met deze stad. Ook daarover zal hij vertellen.

Dit programma is om 19.00 uur afgelopen.

woensdag 9 sep 2015, 18.00
Expo
Deze 46 mensen waren aanwezig