Global Trends

City Trip – Rio de Janeiro, Brazilië

Een college van antropoloog Kees Koonings over een stad van extremen.
woensdag 1 mrt 2017, 18.00
wo 1 mrt 2017, 18.00
Workspace

Rio de Janeiro doet denken aan mooie stranden, de samba, voetbal en het reusachtige standbeeld Christus de Verlosser. De miljoenenstad, ooit hoofdstad van Brazilië, is echter een stad van grote verschillen. Delen van Rio doen niet onder voor westerse steden, maar in de favela's domineert armoede en leveren leger en drugsbendes een harde strijd om de macht.

Antropoloog Kees Koonings publiceerde meerdere boeken en artikelen over thema’s als sociale uitsluiting, onveiligheid en geweld, militarisme en democratisering, stedelijke problematiek en etniciteit. Daarvoor deed hij onder meer onderzoek in Rio de Janeiro naar stedelijk geweld.

Koonings2 (3) CroppedKoonings gaat bij Stadslicht in vogelvlucht in op de geschiedenis van Rio de Janeiro en de ruimtelijke ontwikkeling van de stad die in de zestiende eeuw door de Portugezen werd gesticht en lange tijd de belangrijkste stad van Brazilië was. Tevens biedt hij inzicht in de wereld van de favela’s en de extreme verschillen in de stad.

Kees Koonings is cultureel antropoloog. Hij is hoogleraar Braziliaanse studies aan de Universiteit van Amsterdam en universitair hoofddocent Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit Utrecht.

Dit programma is om 19 uur afgelopen.

woensdag 1 mrt 2017, 18.00
Workspace
Deze 61 mensen waren aanwezig