De Stad

City Trip – New York, Verenigde Staten

Een stadswandeling door de 400-jarige geschiedenis van NYC.
woensdag 22 mrt 2017, 18.00
wo 22 mrt 2017, 18.00
Workspace

New York City: ook als je er nooit bent geweest, herken je de beelden van de skyline, de Brooklyn Bridge, de Empire State Building, stromen gele taxi’s op Broadway en de joggers in het Central Park. Maar niet alleen deze symbolen maken de stad uniek. Achter de bekende iconen en toeristische trekpleisters gaat een wereld schuil van minder prominente gebouwen en voorzieningen.

In de loop van haar 400-jarige geschiedenis heeft New York verschillende fasen doorgemaakt die hun sporen in de gebouwde omgeving achterlieten. Op de ene plek zien we restanten van de historische handelsnederzetting, even verderop de stille getuigen van het industriële tijdperk. Op andere plaatsen zijn oude havenloodsen veranderd in sportcomplexen, kantoorgebouwen in gebruik als luxe appartementen en zijn creatieve bedrijfjes gevestigd in fabriekspanden van weleer. Hoe dit patroon zich ontwikkelt verschilt van buurt tot buurt en varieert in de tijd.

Bij Stadslicht wordt in vogelvlucht de geografie en geschiedenis van New York City belicht. Het verhaal geeft verder inzicht in de handel in lucht, gentrification, fietsen, en private pleinen.

IrinavanAalstStadsgeograaf Irina van Aalst werkt aan de Universiteit Utrecht en publiceert regelmatig over het nachtleven, het gebruik van pleinen en parken, veiligheid en toezicht, en de stad New York.

De jaarlijkse excursies met studenten naar NYC vormde voor haar – en collega’s Jan van Weesep en Rianne van Melik – de inspiratiebron voor een reeks artikelen over nieuwe stedelijke projecten en recente transformaties, voorzien van een stadsgeografische wandeling. Binnenkort verschijnt een bundeling van deze teksten met 17 ‘urban walks’ door buurten op Manhattan, Brooklyn, Bronx en Queens.

De Odyssee wandelgids NYC is na de lezing met korting te koop voor 19,50 (ipv 22,50).

Dit programma is om 19 uur afgelopen.

woensdag 22 mrt 2017, 18.00
Workspace
Deze 55 mensen waren aanwezig