Creatieve Industrie

ZUS: City of Permanent Temporality

Architectenbureau ZUS over hun radicaal nieuwe visie op stadmaken in laboratorium Rotterdam.
vrijdag 8 feb, 20.00
vr 8 feb, 20.00
IJ Zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

In hun nieuwste boek 'City of Permanent Temporality' stellen Elma van Boxel en Kristian Koreman van het Rotterdamse bureau ZUS een radicaal nieuwe manier van stadmaken voor waarbij tijdelijke interventies zijn gekoppeld aan langetermijndenken. Een strategie die vertrekt vanuit een stedelijke realiteit van waarden, materie en mensen. Tijdens dit programma gaan we in gesprek met vernieuwende ontwikkelaars, politici, ontwerpers en burgers over de toekomst van stadmaken.

We gaan in gesprek met:

  • Kristian Koreman en Elma van Boxel zijn de oprichters van ZUS (Zones Urbaines Sensibles) in Rotterdam. Ze ontwikkelen ontwerp en onderzoek op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur en zijn o.a. bekend van De Luchtsingel, de felgele, zwevende loopbrug door het centrum van Rotterdam, en Annabel, de nieuwe poptempel van diezelfde stad. Hun nieuwste boek City of Permanent Temporality beschrijft het indrukwekkende proces van achttien jaar werken in ‘laboratorium Rotterdam’ aan de hand van internationaal bekende projecten als Luchtsingel en Schieblock, waarmee ze de Berlin Urban Intervention Award en de Rotterdam Architectuurprijs wonnen.
  • Eva de Klerk heeft als zelfstandig ondernemer en bottom-up stadsontwikkelaar gepionierd op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Daar bracht zij de Stad als Casco ontwikkelfilosofie in de praktijk, door samen met een bont gezelschap de monumentale Scheepsbouwloods nieuw leven in te blazen. Ook helpt ze in binnen- en buitenland groepen hun eigen gemeenschap te vormen. Over haar ervaringen verscheen onlangs het boek Make Your City waarin de Scheepsbouwloods en de NDSM-werf in Amsterdam als levend laboratorium een grote rol spelen. Kan deze manier van samen een gebouw of gebied ontwikkelen ook op andere plekken gebruikt worden?
  • Zef Hemel is hoogleraar Stedelijke en regionale planning (Wibaut-leerstoel) aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn werk zoekt hij naar een nieuw soort ‘open planning’: een planning die zich gemakkelijk kan aanpassen aan altijd veranderende omstandigheden en die profiteert van onverwachte kansen. In al zijn planningsprojecten werkt hij met burgers, nodigt hen uit om deel te nemen en gebruikt hij zo de stad ‘als een brein’ en als een potentiële ruimte van ‘collectieve intelligentie’. Vanwege de toenemende complexiteit van de huidige stedelijke vraagstukken, is het vereiste type planning lokaal, op het niveau van individuele steden en de invloedssferen. Waar en hoe kan deze vorm van open planning een rol spelen in Amsterdam, en hoe verhoudt dit zich tot gentrificatie processen in de stad?

© ZUS

Meer informatie volgt binnenkort

vrijdag 8 feb, 20.00
IJ Zaal
Reserveer
Deze 24 mensen zijn aanwezig