De Stad
Walk + Docu

Citizen Jane: Battle for the City

Ontdek Groningen door de ogen van stedelijke activiste Jane Jacobs.
donderdag 18 mei 2017, 17.00
do 18 mei 2017, 17.00
Backbone050 Groningen
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Het vindt plaats bij Backbone050 in Groningen.

Jane Jacobs (1916-2006) was een stedelijke activiste die een grote impact heeft gehad op de manier hoe wij tegenwoordig naar steden kijken. Jacobs schreef in 1961 het boek The Death and Life of Great American Cities, waarin ze baanbrekende ideeën over het functioneren van de stad beschrijft die nu wijdbreeds worden overgenomen door architecten, planners, politici en activisten. Jacobs community-based benadering van stedenbouw was toen nieuw, maar vormt voor velen nu de grondslag voor stedelijke ontwikkeling. Zelf ontdekken hoe Jane Jacobs naar de stad keek? Loop mee met de Jane's Walk, neem deel aan het voorgesprek en kijk daarna de documentaire met ons.

Cities have the capability of providing something for everybody, only because, and only when, they are created by everybody.

– Jane Jacobs, The Death and Life of Great American Cities

Wandeling + driegangenmaaltijd + voorgesprek en documentaire

Jane's Walk | 17.00 - 18.00 uur | Bax Bier Groningen

Kruip in de huid van Jane Jacobs en loop mee langs bijzondere plekken in Groningen die bijdragen aan de stedelijkheid van de stad. Zoals Jacobs stelde, wordt een stad gevormd door de gemeenschap en is voor een goed begrip het noodzakelijk dezen te horen en te erkennen. Tijdens deze wandeling zullen verschillende verhalen langskomen die Groningen tot stad maken. De wandeling start om 17.00 uur bij brouwerij Bax Bier en eindigt bij Backbone050.

Driegangenmaaltijd van 'Kruimels' (10,- euro contant) | 18.00 - 19.00 uur | Backbone050 Groningen

Kruimels is een jong kookinitiatief van studenten in de stad. Na een jaar lang een wekelijkse Mensa te hebben bestierd in de Gym, hartje Groningen, is Kruimels nu in mobiele modus: overal waar een keuken staat kookt de crew een fijn maaltje van verse en vergeten marktgroenten. Voor 10,- euro eet je mee! Contant geld meenemen a.u.b.

Voorgesprek en documentaire | 19.00 - 21.00 uur | Backbone050 Groningen

Voorafgaand aan de filmvertoning is er een inleiding en gaan we in gesprek over Jane's nalatenschap.

De Amerikaans-Canadese publicist en activist Jane Jacobs (1916-2006) begon haar carrière als journalist en groeide in de jaren vijftig en zestig uit tot een invloedrijk activist met voor die tijd behoorlijk controversiële ideeën over stedenbouwkundige ontwikkelingen en stadsplanning. Zij zag dat de zogeheten stadsvernieuwing meer kapotmaakte dan opbouwde en bracht buurtbewoners in beweging om te protesteren tegen onteigening. In haar boek The Death and Life of Great American Cities schrijft ze dat de stad haar vitaliteit en het welzijn en de veiligheid van haar bewoners vooral ontleent aan de diversiteit van mensen en activiteiten in de straten. Dit alles bracht haar regelmatig in conflict met de New Yorkse stadsplanner Robert Moses en diens ideeën over de moderne stad, waar oude buurten door eenvormige woontorens werden vervangen en snelwegen dwars door woonbuurten werden gepland. De film is samengesteld uit een schat aan beeldmateriaal van de jaren twintig tot nu en interviews met tijdgenoten en deskundigen, en geeft zo een breed overzicht van dilemma’s en mogelijkheden in de moderne stad.

  • Regisseur: Matt Tyrnauer
  • Audio: Engels
  • Ondertiteling: Engels
  • Duur: 92 minuten

Pakhuis de Zwijger is onderdeel van het consortium R-Link. Dit is een samenwerkingsverband van kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties die onderzoeken hoe kleinschalige bottom-up initiatieven in de gebiedsontwikkeling kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Deze kennis helpt bij het creëren van vitale en inclusieve stedelijke regio’s. Pakhuis de Zwijger organiseert dit programma naar aanleiding van de R-Link workshop-driedaagse.

donderdag 18 mei 2017, 17.00
Backbone050 Groningen
Deze 20 mensen waren aanwezig