Global Trends

Circulair werkt

Knapt de stedelijke arbeidsmarkt op van een niet-lineaire economie? Met wethouder duurzaamheid Marieke van Doorninck.
dinsdag 15 jan, 20.00
di 15 jan, 20.00
Studio
Reageer

Reduce, reuse, recycle. De principes van circulariteit betekenen alles voor een groene, duurzame toekomst. Maar de mogelijkheden reiken verder: ook de arbeidsmarkt kan opknappen in de circulaire economie. Deze economie is niet alleen armer in grondstoffen, maar ook arbeidsintensiever. Wat betekent dat voor het werkende bestaan? En hoe kunnen we de potentie voor arbeid benutten?

Nu zijn de belastingen op grondstoffen laag, en op arbeid torenhoog. Schreeuwt de circulaire economie om een radicale belastinghervorming? Welke kansen biedt de circulaire economie voor het bedrijfsleven en de Nederlandse arbeidsmarkt? Deze avond onderzoeken we deze vragen. Hoog tijd voor een brede benadering van de economie van de toekomst.

  • Wethouder duurzaamheid van Amsterdam Marieke van Doorninck spreekt over haar ambities op het gebied van de circulaire economie. Wat betekent volgens haar de omslag naar een nieuwe economie voor werken in Amsterdam?
  • Peter Gersen van Ex’Tax lobbyt internationaal voor een omslag van loonbelasting naar grondstoffenbelasting, volgens hen noodzaak voor het slagen van de circulaire economie.
  • Co-founder en directeur van BlueCity, Sabine Biesheuvel, zal vertellen waar circulaire ondernemers in Rotterdam tegenaan lopen. Hoe ziet zij een écht circulaire toekomst en wat kan de overheid daarin betekenen?
  • Harald Tepper is senior directeur Circulaire Economie bij Philips, van oudsher een familiebedrijf. Het bedrijf verkoopt tegenwoordig ook refurbished medische apparaten en stofzuigers van gerecycled plastic.
  • Oprichter van Bundles, Wouter Buijze, verhuurt wasmachines volgens het principe ‘product as a service’. Hoe werken we in een economie waarin bezit heeft plaatsgemaakt voor lease?
dinsdag 15 jan, 20.00
Studio
Deze 105 mensen waren aanwezig