De Stad
Wij Bouwen De Stad 3

Circulair Bouwen

Waar staan we op dit moment? Met o.a. het Bajes Kwartier en BlueCity als casus.
dinsdag 12 mrt 2019, 20.00
di 12 mrt 2019, 20.00
Studio

Het ideaalbeeld voor circulair bouwen is simpel: elk nieuw gebouw wordt opgetrokken uit hergebruikte materialen. Maar zo simpel als het klinkt, is het niet. Circulaire gebouwen komen maar moeizaam van de grond. Vers beton gaat vaak nog boven hergebruikt beton. Hoe komt dat? En nog belangrijker: wat is er voor nodig om daar verandering in aan te brengen? Een programma over de circulaire stand van zaken.

Hoe ziet de avond eruit?

Voor we naar toekomst kijken, staan we eerst stil bij het heden. Dat doen we met Gijsbert Jansen, expert op het gebied van circulair bouwen. In opdracht van onder andere het Ministerie van Infrastructuur bracht hij recent, samen met het bedrijf Repurpose, in kaart wat er voor nodig is om van circulair bouwen de standaard te maken. Bij ons vertelt Jansen over zijn bevindingen.

Elsebeth te Kiefte is als architect betrokken bij de herontwikkeling van het Rotterdamse zwembad Tropicana naar BlueCity, een broedplaats voor circulaire bedrijven. Aan de hand van de casus BlueCity legt ze uit waarom architecten, ontwikkelaars en bouwers hun projecten anders (lees losser) moeten gaan benaderen om circulariteit echt een kans te geven.

Als er op het gebied van circulair bouwen ergens winst te behalen valt, dan is het organisatorisch vlak. Hoe zorg je ervoor dat de verschillende partijen goed samenwerken? Cécile van Oppen, mede-oprichtster van circulair adviesbureau Copper8, vertelt hoe ze bij verschillende projecten die samenwerking orkestreert.

Bij het nog te bouwen Bajes Kwartier in Amsterdam-Oost staat circulariteit hoog in het vaandel. Hoe gaan alle betrokken partijen hun torenhoge ambities waarmaken? Onder anderen Constanze Renzelmann (ketenspecialist BAM) en Maarten Markus (projectmanager duurzaamheid AM) nemen ons mee naar de praktijk, die ingewikkelder is dan het op het eerste gezicht lijkt.

Insert is een van de grootste marktplaatsen voor circulair bouwen. Peter Kreukniet, zelf afkomstig uit de sloopwereld, vertelt hoe het werkt en neemt ons mee naar een interessante casus: de ontmanteling van het oude Erasmus MC in Rotterdam.

Om circulariteit in de bouw te bevorderen zijn andere businessmodellen een noodzaak. Wat als de leverancier eigenaar blijft van zijn product en zo gedwongen wordt om zijn materiaal optimaal te benutten. Mitsubishi doet het met de M-use lift, die al in meerdere Nederlandse gebouwen zit. Ronald Koedam vertelt hoe dit verdienmodel werkt.

dinsdag 12 mrt 2019, 20.00
Studio
Deze 83 mensen waren aanwezig