Cilia Erens

Participating Artists' Press Agency presenteert collega-veldwerkers. Hoe breng je met je oren de stad in kaart?
woensdag 22 jun 2016, 19.30
wo 22 jun 2016, 19.30
Workspace
Reageer

Tijdens deze editie van PAPA Veldwerk is sound artist Cilia Erens te gast. In het najaar van 2015 werkte ze, dertig jaar na haar eerste bezoek aan het land, aan een 3D geluidsonderzoek naar de grootste en snelst veranderende stedelijke samenleving ter wereld: China. Hoe breng je met je oren een stad in kaart? Hoe luisterde Cilia in China naar de klank van de mega Chinese schaalvergroting?

‘Met mijn microfoons in mijn oren luisterde ik naar mijn omgeving, klaar om op te nemen. En vanaf het moment dat ik de opname-knop indrukte moest ik gaan beslissen hoé ik de oncontroleerbare geluidsomgeving ‘binauraal’, dat wil zeggen als ruimte wilde vastleggen. Elke beweging van mijn hoofd zou effect hebben op hoe de toekomstige luisteraar die ruimte zou waarnemen. Dus wat wilde ik oproepen? Hoe wilde ik later met deze interpretaties van de werkelijkheid de verbeelding van de luisteraar aanspreken? Versnel ik mijn pas of loop ik langzaam, draai ik rond of sta ik stil? Blijf ik achter het groepje stemmen of passeer ik ze en ga dan voor ze lopen? Hoe ver duw ik het raam open om de 21e eeuwse stadsruis in de kamer op te nemen? Neem ik het gemotoriseerd verkeer naast me op, midvoor of draai ik langzaam met mijn hoofd? Waar plaats ik mezelf in de hondenweide, naast de gebiedende baas of in de buurt van de grommende hond? Sluit ik bij McDonald’s achteraan de rij bestellers of ga ik zitten tussen de eters? Blijf ik staan onder de giga-omroepinstallatie of loop ik er juist van weg? En hoe lang loop ik dan door?’
– Passage uit Cilia’s China-dagboek over Time Lapse China 1986-2015

Cilia Erens vertelt deze avond over ‘Time Lapse China 1986-2015’. Lino Hellings gaat daarnaast met Cilia in gesprek over haar manier om veldwerk te doen. Hoe verzamelt ze geluiden, hoe ordent ze die en in wat voor vormen presenteert ze die aan een publiek? Ook komen Cilia en Lino te spreken over hun gedeelde achtergrond. Universitair opgeleid als sociaal geograaf en socioloog werden ze beiden eerst theatermaker. Erens bij theatergroep Tender en Hellings bij Dogtroep. Sinds zij zich beiden vanaf de negentiger jaren als individueel kunstenaar verder ontwikkelden, spreken ze elkaar bijna wekelijks en ondersteunen ze elkaar in hun beroepspraktijk.

woensdag 22 jun 2016, 19.30
Workspace
Deze 29 mensen waren aanwezig