De Stad
Docu by Night 6

Check It

Het verhaal van de eerste en enige Amerikaanse gang die helemaal bestaat uit homoseksuelen en transgenders.
dinsdag 18 jul 2017, 22.00
di 18 jul 2017, 22.00
Plein
Reageer

Op een steenworp afstand van het Witte Huis bevindt zich een beruchte tippelzone waar zwarte homoseksuele prostitués hun klanten oppikken. Een aantal van hen behoort tot Check It, een gang die uit nood werd geboren toen Washington DC geconfronteerd werd met escalerend geweld jegens de LGBT+-gemeenschap. Om zichzelf en elkaar te beschermen, besloten zwarte homo- en transseksuelen hun krachten te bundelen.

Check It vertelt het verhaal van drie tieners uit Washington D.C. die gepest werden, en daarom de eerste en enige gang in Amerika begonnen die helemaal bestaat uit homoseksuelen en transgenders. De gang telt inmiddels meer dan 200 leden, die hun geld verdienen met diefstal, overvallen en autoroof. De groep neemt elkaar in bescherming: wie een ‘sister’ in DC lastigvalt, is zijn eigen leven niet zeker. Zelf noemen ze zich een ‘familie’: in een buurt waar je door je familie, klasgenoten en kerkgemeente vaak wordt buitengesloten als je homoseksueel bent, krijg je bij Check It juist het gevoel ergens bij te horen. De tieners ontmoeten elkaar vooral bij elkaar thuis, in Chinatown, in het fastfoodrestaurant Denny’s, en bij het Gallery Place metrostation. Een muzieknummer van lokale go-go band ReAction, met shoutouts naar verschillende leden in de lyrics, maakte hen berucht (en daarmee beschermd) in iedere buurt in DC.

Filmmakers Dana Flor en Toby Oppenheimer wonnen het vertrouwen van een aantal flamboyante bendeleden, waaronder Trayvon Warren. Voor de camera leggen ze openhartig hun voorgeschiedenis bloot, zonder uitzondering getekend door afwijzing en misbruik. De filmmakers volgen Warren en zijn vrienden op een cruciaal moment in hun leven, waar ze een kans krijgen om aan de uitzichtloze spiraal van prostitutie en geweld te ontsnappen. Nadat ze een beurs hebben gekregen om een modebedrijfje te beginnen, en worden uitgenodigd voor een design bootcamp, krijgen ze de kans om aan een show op Men’s Fashion Week in New York te werken.

Trayvon is inmiddels geen lid meer van Check It. Nu wil hij acteur worden, en hoopt hij roem ooit groter zal zijn dan de beruchtheid die hij heeft opgebouwd in de zwarte buurten van DC.

There’s more to the world than just Check It. But no matter where I go in DC, my name will always be Tray [from] Check It. That name will come behind my name forever.”

  • Toby Oppenheimer, Dana Flor
  • Verenigde Staten
  • 2016
  • 91 min
  • Engels gesproken
  • Geen ondertiteling
dinsdag 18 jul 2017, 22.00
Plein
Deze 213 mensen waren aanwezig