Creatieve Industrie

Cascoland

Over kunst als middel om de publieke ruimte te activeren.
woensdag 12 sep 2018, 20.00
wo 12 sep 2018, 20.00
Expo
Reageer

Tijdens deze editie van PAPA Veldwerk zijn Fiona de Bell en Roel Schoenmakers van Cascoland te gast. Cascoland doet creatief onderzoek naar de nieuwe invulling van plekken. Het gaat om interdisciplinaire interventies in de openbare ruimte waarbij kunstenaars, bewoners en lokale initiatieven gemobiliseerd worden om zich hun publieke ruimte eigen te maken.

In 2010 stond de Kolenkitbuurt in Amsterdam-West bekend als slechtste wijk van Nederland. Tijd voor Cascoland om daar de handen uit de mouwen te steken. In de afgelopen jaren heeft Cascoland de publieke ruimte geclaimd, ingericht en vergroend, collectieve momenten georganiseerd om een nieuwe identiteit van de buurt te creëeren, en een hele serie deel-economische buurt-functies ontwikkeld met, voor en door buurtbewoners.

Zo was het Openlucht Hotel Van Schaffelaar op 4 & 5 mei 2016 en 2017, waarbij 40 gasten op straat sliepen in de Kolenkit, zo’n collectief moment waarbij door een gezamenlijke ervaring in de publieke ruimte de geschiedenis en het verhaal van die plek verandert. De vermeende onveiligheid van de buurt wordt getest en op de proef gesteld. De hotelgasten vertrekken de volgende ochtend met een gevoel van verbondenheid na het ervaren van de gastvrijheid die de buurt ook kenmerkt.

Aan KRAP, een ‘Krappe Beurs Challenge’ doen meer dan 60 ambtenaren en professionals in de hulpverlening uit Amsterdam-West mee die in hun werk met armoede bezig zijn. De uitdaging is een week rond te komen van het budget van iemand in de schuldsanering waartoe het door hen uitgevoerde beleid burgers veroordeelt. Zo ervaren die professionals de uitzichtloosheid van mensen in die situatie en ze worden daarbij gecoacht door ervaringsdeskundigen. Zo laat Cascoland professionals op een andere manier naar hun opdracht te kijken.

De problematiek rondom het broodoverschot in Amsterdamse wijken dat leidt tot vervuiling en een rattenprobleem. In de Kolenkit wordt dit brood daarentegen netjes centraal ingezameld maar verdwijnt daarna toch gewoon weer in de vuilverbranding. In samenwerking met Amsterdam Energie, de Pink Pony Express en Enki Energie bouwt Cascoland een broodvergister in een huisje in de wijk waar oud brood wordt vergist tot biogas waarop weer nieuw brood gebakken wordt in de gemeenschappelijke biogas-broodbakkerij. Een negatief fenomeen in de buurt wordt daarmee omgevormd tot een verbindende en sociaal-economisch versterkende activiteit. Cascoland ontwerpt de hele sequentie van brood-inzameling, vergisting ervan, het bakken van brood op verschillende manieren uit verschillende culturen tot het delen van het brood met de buurt. Zo ontstaan er rond iedere stap van de sequentie communities.
Cascoland werkt niet alleen in Nederland maar ook in Zuid-Afrika, Brazilië, Peru, Mexico, Rusland, Kirgizië, Palestina en verschillende Europese landen.

In 2007 maakte Cascoland in Johannesburg met architectonische interventies een no go area in Zuid-Afrika toegankelijk en leefbaar voor de mobiele bedrijvigheid op straat, zoals die van de Mozambikaanse automonteurs. Het ijzeren spijlen hek dat de binnenplaats van een cultureel centrum afschermt van de straat, wordt door ontwerper Jair Straschnow ‘geherïnterpreteerd’. Niet langer een instrument voor uitsluiting wordt het een interactief gebruiksobject voor werkbanken en tafels – van diezelfde spijlen gemaakt – die de automonteurs nodig hebben. In de ochtend trekken de mannen de meubelstukken door het hek de stoep op en gaan aan het werk. In de avond pakken ze hun boeltje weer bij elkaar en schuiven de werkbanken terug door het hek op de binnenplaats van het cultureel centrum.

Op dit moment lopen er Cascoland projecten in Mexico en de Palestijnse gebieden, waar de Bell en Schoenmakers tijdens deze editie van PAPA Veldwerk meer over zullen vertellen.


Over Cascoland

Fiona de Bell en Roel Schoenmakers initiëren sinds 2004 Cascoland-projecten. Vanuit beeldende kunst en locatietheater gebruikt Fiona de publieke ruimte als speelveld met de gebruiker ervan als belangrijkste factor. Vanuit het organiseren van gedeelde creatieve ruimtes in Amsterdam zorgt Roel met name voor de praktische realisering van de projecten. Dit doen ze niet alleen. Ze hebben een uitgebreid netwerk van creatieven uit uiteenlopende disciplines die zich per project aansluiten bij Cascoland.

Cascoland bevordert een duurzamer gebruik van ruimten, vaardigheden en hulpbronnen, zowel op ecologisch als op sociaal vlak. Empowerment van gemeenschappen, bottom-up ontwikkeling van de openbare ruimte en de implementatie van innovatieve oplossingen die inspelen op lokale behoeften. In plaats van producten ontwerpt Cascoland diensten en systemen om maatschappelijke problemen aan te pakken.

woensdag 12 sep 2018, 20.00
Expo
Deze 32 mensen waren aanwezig