Creatieve Industrie

Carla Kogelman

Haar nieuwe fotoboek biedt een blik in de wondere wereld van opgroeiende kinderen in Oostenrijk.
woensdag 14 nov 2018, 20.00
wo 14 nov 2018, 20.00
Studio

Deze Fotokroniek staat in het teken van het nieuwe project van de succesvolle Carla Kogelman, 'I Am Waldviertel', dat ons een blik gunt in de wondere wereld van opgroeiende kinderen in een dorp in Oostenrijk. We gaan met haar in gesprek over haar werkwijze, inspiratie en haar liefde voor fotografie. Vormgever Victor Levie deelt de gemaakte keuzes in het design van het fotoboek en Edie Peters van PhotoQ Bookshop legt verbanden tussen 'I Am Waldviertel' en verwante fotoboeken. Wat maakt het zo'n bijzonder project?

Booklaunch: I Am Waldviertel

In 2012 maakte de Nederlandse fotografe Carla Kogelman in opdracht van Szene Bunte Wähne, een jeugdtheaterfestival in Oostenrijk, een documentaire over de landelijke Waldviertel-regio. Ze belandde in Merkenbrechts, een klein dorp van 170 inwoners, waar ze Hannah en Alena ontmoette, twee zussen die veel van hun tijd samen doorbrengen in een zorgeloos leven van zwemmen, buiten spelen en opgaan in spelletjes rondom het huis. Ze begon hen te fotograferen in krachtig zwartwit, en bleef dat doen, samen met hun familie, vrienden en anderen in hun omgeving.

“Met Carla keren we vrolijk terug naar een wereld waarin we ons nooit vervelen en de frisheid en spontaniteit van de jeugd herontdekken. Ze gaat de uitdaging aan met een poëtisch evenwicht dat voyeurisme of sentimentaliteit vermijdt”, aldus de motivering van de jury van World Press Photo 2018, waar Kogelman dit jaar de 1e prijs voor langetermijnprojecten ontving. In 2014 won ze bij dezelfde wedstrijd al de eerste prijs in de categorie ‘Observed Stories’, met een eerder gemaakte serie over de kinderen van Waldviertel.

Vanavond wordt het fotoboek gepresenteerd, vormgegeven door Levievandermeer. Op 12 januari van 16-19 uur opent de bijbehorende expositie bij Schilt Publishing & Gallery (Peter Martensstraat 121, Amsterdam).

Carla Kogelman

Voordat ze zich aan fotografie wijdde heeft Carla Kogelman (1961) gewerkt in de theaterwereld. Haar zwart-wit portretten zijn een illustratie van het dagelijks leven. Poëtisch, tijdloos en herkenbaar. Dichtbij en puur. Ze is gefascineerd door de eigenzinnige leefwereld van kinderen. Een andere fascinatie is de backstage wereld van theater, film en sport. In 2011 rondde ze haar studie aan de Fotoacademie in Amsterdam af. In hetzelfde jaar won ze een eerste prijs bij de Zilveren Camera, in 2013 de SO (Selection Of Dutch Photography) Awards, de landelijke wedstrijd voor portfolio’s.

Na afloop van het programma is I Am Waldviertel te koop en is Carla aanwezig om te signeren. 

woensdag 14 nov 2018, 20.00
Studio
Deze 64 mensen waren aanwezig