Creatieve Industrie

Carina Hesper

Deze kunstenaar en designer maakt magische foto's van Chinese kinderen met een visuele beperking.
dinsdag 21 feb 2017, 19.30
di 21 feb 2017, 19.30
Workspace

Een kwetsbare groep zichtbaar maken. Dat is de filosofie achter het fotografieboek ‘Like a pearl in my hand’ van de Rotterdamse fotografe en designer Carina Hesper. In 40 portretten geeft ze Chinese kinderen met een visuele beperking een gezicht. Door te werken met speciale inkt die reageert op warmte worden de foto's pas zichtbaar als je een hand op de foto legt. Tijdens deze 38e Fotokroniek vertelt Carina alles over ondernemerschap, haar voorliefde voor kunst en design en haar ideaal om open minded projecten te maken.

Buiten het hokje om

Als allround kunstenaar met veelzijdige educatie combineert Carina Hesper fotografie met design en video. Het project staat altijd voorop, welk medium erbij past volgt daarna. Haar missie, om het blikveld van de kijker te verruimen, uit zich in verschillende projecten. Vaak esthetisch, maar altijd met een ideaal erachter.

TimeCopy door Carina Hesper

‘Like a Pearl in my Hand’

Met haar recente en geprezen project ‘Like a Pearl in my Hand’ laat ze een onderbelichte kant van China zien. Kinderen met een visuele beperking worden vaak afgestaan aan een weeshuis, mede door het strenge 1 kind beleid dat lang gevoerd is. Toen Carina enkele maanden in Beijing verbleef en in aanraking kwam met deze groep besloot ze hen vast te leggen als kinderen, niet als slachtoffers.

Eenmaal terug in Nederland kwamen het idee van de speciale inkt – die ze al langer fascinerend vond om een keer mee te werken- en haar fotoserie samen. Het eindresultaat is een boek waarvan de bladzijden eerst zwart lijken, maar waar portretten van blinde Chinese weeskinderen achter schuil gaan.

Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar? En wat waren haar ervaringen als fotograaf en kunstenaar in Beijing? Ze deelt de ups & downs van het maakproces, haar voorliefde voor design en kunst en hoe ze als kunstenaar haar stem vond.

dinsdag 21 feb 2017, 19.30
Workspace
Deze 35 mensen waren aanwezig