De Stad

Buurtwensen

Hoe kunnen maatschappelijke organisaties hun krachten beter bundelen voor buurtbewoners?
dinsdag 29 mei 2018, 20.00
di 29 mei 2018, 20.00
Studio

De zorgtransitie van de afgelopen jaren wordt steeds meer zichtbaar in Amsterdam. Zo krijgen veel kwetsbare doelgroepen niet meer de zorg in de veilige omgeving van woonzorgcomplexen, maar in reguliere huizen. Hoe worden buurtbewoners bijgestaan in al deze veranderingen en hoe weten we nog wat er onder hen leeft? En hoe gaan organisaties zoals woningcorporaties om met de signalen van bewoners? We praten erover met corporaties, de gemeente, welzijns- en zorginstanties en uiteraard met de bewoners zelf.

  • Harry Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden verricht actieonderzoek naar samenwerkingsverbanden tussen corporaties, gemeente en zorg en welzijnsorganisaties. Hij vertelt over zijn ervaringen: wat kunnen we leren van samenwerkingsverbanden in de rest van Nederland? Wat werkt wel en niet in de wijk?
  • Zijn er al samenwerkingsafspraken tussen corporaties, gemeente en zorginstellingen in de stad om zogenoemde kwetsbare wijkbewoners efficiënt te ondersteunen? We luisteren naar 2 voorbeelden:
    • In 2017 hebben honderd professionals van zorginstellingen, corporaties en de gemeente nagedacht over hoe zij het beste hun krachten kunnen bundelen en taken kunnen verdelen om zogenoemde kwetsbare Amsterdammers zelfstandig te laten wonen in de wijk. Krista Bosman van de Alliantie vertelt over het resultaat: de Tien Werkafspraken.
    • Mohamed Ajouaou is in Buitenveldert bezig met de uitrol van de “portiekaanpak”: corporaties, zorg en welzijnsorganisaties en de gemeente werken intensief samen om juist preventief al de juiste zorg aan te bieden aan wijkbewoner.
  • Hoe kun je de behoeftes van de bewoners in een wijk inzichtelijk maken en zorgen dat deze bij de juiste instanties terecht komen? We praten erover met Arjan Spit, programmamanager kwetsbare doelgroep gemeente AmsterdamYvonne van Veen van Eigen Haard en Henrike Klok van Rochdale, Jacqueline van Loon, van Woon!, Gerda van der Meer directeur bij Cordaan en Wilma Borgt van Dynamo.

 

dinsdag 29 mei 2018, 20.00
Studio
Deze 36 mensen waren aanwezig