De Stad

Buurtmakerij Bullewijk

Hoe creëren we een aantrekkelijke en beweegvriendelijke buurt?
Gratis toegang
dinsdag 17 apr, 18.15
di 17 apr, 18.15
Oma Ietje
Reageer
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Dit programma vindt plaats in Oma Ietje.

Van fietsen door de stad, wekelijkse hardlooptrainingen tot traplopen op kantoor; alle vormen van bewegen geven een energiek gevoel en dragen bij aan een gezond en gelukkig leven. Deze keer landen we in de omgeving van het Bullewijkpad in de H-Buurt in Amsterdam. Het gebied maakt een grote verandering door en biedt ruimte aan een aantal initiatieven om de buurt leefbaarder en beweegvriendelijker te maken. Wat passen we waar toe? Welke invulling krijgt de vrijgekomen ruimte als garage Huigenbos in het najaar is gesloopt? Is een kanoverhuur en een Bijlmer Beach een droom of wordt het misschien wel werkelijkheid? En hoe kunnen we gezamenlijk veilige en uitdagende speel- en sportplekken inrichten voor jong en oud? Praat en denk mee!

Dit programma is inclusief een hapje en een drankje.

In het afgelopen jaar zijn veel ideeën en initiatieven ontstaan om de buurt leefbaarder te maken. Voor de ontwikkeling van de buurt is door de Gemeente Amsterdam budget vrijgemaakt om een aantal van deze initiatieven uit te voeren. We bekijken tijdens deze avond welke initiatieven er al zijn, bedenken nieuwe en bepalen samen welke initiatieven waar uitgevoerd kunnen worden. Aan de hand van 5 thema’s gaan we doormiddel van een interactieve sessie met elkaar aan de slag.

  • Beweegvriendelijke kunst; hoe maken we beweegvriendelijke kunst in de wijk?
  • Stadstuinen en stadslandbouw; waar kunnen we in de wijk een vorm van moestuinen aanleggen?
  • Recreatiewater en oevers; hoe kunnen we gebruik maken van het water en de oevers om te recreëren?
  • Tijdelijke invullingen; hoe kunnen we tijdelijke invulling geven aan bijvoorbeeld de vrijgekomen ruimte Garage Huigenbos?
  • Routes en sociale veiligheid; op welke manier kunnen we het wandelen en fietsen veiliger en aantrekkelijker maken?

Wat gaan we doen

18:15 Verzamelen en rondleiding

We verzamelen bij Oma Ietje (Heesterveld 3, Amsterdam) en gaan met zijn allen de H-buurt in. De rondleiding wordt verzorgd door ervaren mensen uit de buurt. Tijdens de rondleiding lopen we langs de potentiële plekken waar nieuwe initiatieven kunnen ontstaan. Welke initiatieven zijn er al? En wat zijn punten waar we met kleine ingrepen al voor meer beweging kunnen zorgen?

19:00 Terugkomst en hapje eten

Na een inspirerende rondleiding komen we aan bij Oma Ietje. Hier zullen we eerst met elkaar een hapje eten.

19:30 Toelichting op de avond

Laura Hakvoort leidt het programma in door een presentatie over ‘De Bewegende Stad’ en laat ons veel beelden en voorbeelden zien om ons te inspireren met ideeën over de invulling van de openbare ruimte, om met elkaar de buurt beweegbaarder te maken. Hierna zal Robbin Pennings ons meenemen in zijn verhaal over de huidige ideeën en initiatieven voor de H-buurt.

19:40 Tafelsessies

Daarna gaan we met elkaar aan de slag. We denken samen na over hoe we de openbare ruimte kunnen inrichten zodat het uitnodigt om te bewegen. Denk daarbij aan recreatieplekken, activiteiten, veilige loop-, wandel- en fietsroutes, moestuinen en beweegvriendelijke kunst.

20:30 Afsluiting

Aan het eind van de avond blikken we terug. We leggen alle ideeën aan elkaar voor, om zo tot een paar belangrijkste ideeën/initiatieven te komen, die eventueel later uitgewerkt worden.

Gratis toegang
dinsdag 17 apr, 18.15
Oma Ietje
Deze 29 mensen waren aanwezig