De Stad
De veilige stad 1

Burgers op de bres

Hoe kunnen burgerinitiatieven bijdragen aan een veilige leefomgeving en waar ligt de grens tussen burger en politie?
donderdag 18 mei 2017, 19.30
do 18 mei 2017, 19.30
Studio

Burgernet, actieve WhatsApp groepen, burgersurveillanten etc. Bewoners en ondernemers kunnen en willen steeds actiever bijdragen aan een veilige samenleving waardoor het aantal burgerparticipatie initiatieven stijgt. Maar niet alle initiatieven zijn zo onschuldig als ze lijken. Neem bijvoorbeeld de Veluwse knokploeg waar een 50 man sterke burgerwacht jaagt met honden en helikopters op inbrekers. Hoe veilig is onze samenleving als wij de regie rondom de veiligheid van onze stad overlaten aan de burger? Wat kan, maar vooral, wat mag jij als bewoner of ondernemer doen om de veiligheid in jouw buurt te bevorderen? En welke rol speelt de politie hierin? Tijdens deze avond praten we met verschillende buurtinitiatieven, veiligheidsexperts en jou over wat wij kunnen doen om de veiligheid in onze buurt te bevorderen.

Positieve Veiligheid

Marc Schuilenburg doceert aan de afdeling Strafrecht en Criminologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ook is hij auteur van een groot aantal boeken waaronder ‘The Securitization of Society’ en het door de Nederlandse Vereniging voor Criminologie met de Willem Nagelprijs bekroonde ‘Orde en Veiligheid’. Daarnaast schrijft hij voor het NRC artikelen over veiligheid. Tijdens deze avond zal hij meer vertellen over hoe burgerinitiatieven kunnen bijdragen aan de veiligheid. Het gaat er daarbij vooral om hoe wij niet moeten spreken over veiligheid in de negatieve zin, maar over de term positieve veiligheid. Ook gaat hij het gesprek aan over de huidige rol van de burger en de politie als het gaat om veiligheid.

Ik Kom Uit De Bims

Is de Bijlmer een gevaarlijke buurt met achtergestelde inwoners? Echt niet! Dat benadrukt Ryan van Heynegen, maker van de webserie Ik Kom Uit De Bims, maar weer. Volgens hem is het belangrijk dat we rolmodellen uit de Bijlmer zichtbaar maken. Tijdens deze avond zal hij meer vertellen over zijn project en wat dit doet voor de veiligheid in de buurt.

Burgernet

Via het telefonische netwerk van Burgernet werken burgers, gemeente en politie samen om de woon- en werkomgeving in de buurt te bevorderen. De politie kan door middel van dit netwerk hun ogen en oren aanzienlijk uitbreiden bij het opstarten van een zoekactie. Het opsporingsnetwerk wordt door de jaren heen steeds geavanceerder en het wordt nu zelf mogelijk om via het programma foto’s door te sturen naar de politie. Politie Amsterdam-Amstelland is tijdens deze avond aanwezig om de werking van Burgernet en wat er allemaal bij komt kijken om een misdadiger te vangen toe te lichten. Daarnaast gaan zij in gesprek over de rol van de politie binnen burgerinitiatieven.

MijnBuur

De nieuwe gratis App Mijnbuur verbindt je met je directe buren, zodat je gemakkelijker een beroep op elkaar kan doen in geval van nood, wanneer je hulp nodig hebt of je samen iets wilt aanpakken. Vanuit stichting Buur is een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat 96% van de bewoners bereid is om te helpen om de leefomgeving te verbeteren. Buurtpsycholoog en medeoprichter van de App Mijnbuur Wendeline van Luijk vertelt tijdens deze avond meer over buurtgemeenschappen, waarom deze zo belangrijk zijn en hoe MijnBuur daaraan kan bijdragen

https://www.youtube.com/watch?v=PmalXNkHMyE&feature=youtu.be

donderdag 18 mei 2017, 19.30
Studio
Deze 37 mensen waren aanwezig