Global Trends

Bureau voor digitale sabotage

Hoe kunnen we ontsnappen aan de digitale bewakingsstaat?
woensdag 5 mrt 2014, 20.00
wo 5 mrt 2014, 20.00
Grote zaal
Reageer

Wij lijken gevangen in een wereldwijd digitaal web, gecreëerd door overheden en Silicon Valley. Hoe blijven wij de baas over onze eigen data? Zijn er wegen om te ontsnappen aan de digitale dystopie?

Marije Meerman dook in de realiteit van de wereld na Edward Snowden voor haar documentaire Bureau voor digitale sabotage die op zondag 2 maart op tv komt. Hoe kunnen we ontsnappen aan de digitale bewakingsstaat? En is de vanzelfsprekendheid van privacy en vrijheid voorgoed voorbij? Marije ging op zoek naar ontsnappingswegen en mogelijke strategieën voor verzet en sabotage.

Hoe maken we het internet weer tot een veilig domein? Zet je Anonymous masker op en praat mee over dit onderwerp tijdens de Tegenlicht Meet Up, waar regisseur Marije Meerman zelf ook bij aanwezig is.

Marleen Stikker (Waag Society) vertelt op welke manieren er data over ons wordt verzameld. En hoe het ervoor staat met ons internet: het is kapot, maar hoe repareren we het weer? Met Dirk Poot (De Piratenpartij) gaan we in gesprek hoe we onze rechten kunnen waarborgen en eigendommen in deze digitale wereld kunnen beschermen. Bart de Koning (auteur van o.a. Alles onder controle) legt uit waarom de overheid een groter gevaar is voor onze privacy, dan de Googles en Facebooks.

En hoe werkt digitale spionage? Wat kunnen we er tegen beginnen? Rickey Gevers (cyber crime specialist, Digital Investigation) kraakte heel wat netwerken en computersystemen en verdient daar inmiddels zijn brood mee als ethisch hacker. En wat kun je zelf concreet doen om je digitale sporen te wissen en gegevens te beschermen?