De Stad

Buiksloterham, het laatste experiment?

Wat kunnen we leren van de nieuwe manieren van ontwikkelen in Buiksloterham?
donderdag 2 jun 2016, 20.00
do 2 jun 2016, 20.00
Expo

De vierde editie van Bouw Woon Leef staat geheel in het teken van Buiksloterham in Amsterdam Noord. Tijdens de avond zal verder worden gesproken over de uitzending om vervolgens dieper in te gaan op de verschillende manieren van ontwikkelingen die in dit nieuwe stuk stad zijn toegepast. Wat kunnen we leren van de nieuwe manieren van ontwikkelen waar hier mee is geëxperimenteerd? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe kunnen de lessen van het experiment breder ingezet worden voor de stad?

Als livinglab voor de circulaire stad is er op Buiksloterham veel ruimte voor experiment. Naast verschillende duurzaamheids- en circulariteitsprojecten is er bij het transformatie van dit voormalige industrieterrein naar een woon-werkgebied ook geëxperimenteerd met verschillende manieren van ontwikkelen. Zo werden hier bij het begin van de crisis de eerste individuele zelfbouwprojecten gerealiseerd. Maar ook in groepsverband (CPO) hebben particulieren hier hun eigen huizen ontwikkeld. Daarnaast is er door woningcorporatie De Alliantie, in samenwerking met DELVA Landscape Architects en Studioninedots, hier voor het eerst gewerkt met een dynamisch masterplan. Middels een stedenbouwkundige, landschappelijk en sociale ontwikkelingsstrategie wordt zelfbouw met sociale huisvesting gecombineerd.

Tijdens deze avond zullen de verschillende vormen van ontwikkelen verder worden toegelicht. Wat zijn de kansen en mogelijkheden? Maar ook; wat zijn de beperkingen van de verschillende vormen van ontwikkelen? We beginnen met Co Stor die de rol van de gemeente Amsterdam bij de ontwikkeling van Buiksloterham zal toelichten. Vervolgens zullen we dieper ingaan op verschillende vormen van ontwikkelen die op Buiksloterham zijn toegepast of dat op dit moment worden. René de Prie zal vertellen over het CPO-project Blackjack, waarna John Zondag de Zelfbouw Cooperatie zal toelichten. Het derde project dat tijdens deze avond zal worden bekeken is het eerder genoemde Cityplots. Steven Delva zal een toelichting op deze nieuwe vorm van ontwikkelen geven, waarna Arnaout Vos de rol van woningcorporatie De Alliantie zal toelichten.

Hoe wordt er gewerkt? Welke rollen hebben de verschillende partijen in deze nieuwe vormen van ontwikkeling? En hoe zorgen we dat het experiment van Buiksloterham herhaalbaar wordt, zodat het breder voor de stad kan worden ingezet?

Bekijk alvast de verschillende onderdelen uit de uitzending:

Bouw

Buiksloterham lig in Amsterdam Noord tussen het NDSM terrein en Overhoeks. Hier wordt duurzaam gebouwd en gewoond volgens het circulaire principe. Noordkenner en journalist Jan Donkers, vertelt over de geschiedenis van dit gebied. Initiatiefnemer Frank Alsema noemt de kansen van Buiksloterham voor de stad.

 

Woon

Bart bouwde zijn huis helemaal zelf. Zijn achterburen, vader en zoon Kalaidjan, bouwden het met z’n tweeën. Je kunt een kavel kopen en je huis laten bouwen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen. https://www.youtube.com/watch?v=OD32Hk–7jg

Leef

In Buiksloterham wordt door veel mensen zelf gebouwd maar je kunt ook met een groep een kavel kopen. Het gloednieuwe appartementencomplex Black Jack is hier een voorbeeld van.

donderdag 2 jun 2016, 20.00
Expo
Deze 46 mensen waren aanwezig