Global Trends
Follow the Money 5

Brusselse partijkassen

Wie zijn de financiers van Europese politieke partijen?
maandag 6 mei 2019, 20.00
ma 6 mei 2019, 20.00
Grote zaal

In de aanloop naar de Europese verkiezingen duiken Follow the Money journalisten Lise Witteman en Dieuwertje Kuijpers in een gevoelig onderwerp: de financieringsstromen van Europese partijen en hun wetenschappelijke bureaus. De regels over transparantie over partijfinanciering zijn in Europa een stuk strenger dan in bijvoorbeeld de US, maar het was geen eenvoudige klus om de cijfers daadwerkelijk in handen te krijgen. Daarom hebben Lise en Dieuwertje zelf een omvangrijke dataset samengesteld die de geldstromen in kaart brengt. Drie weken voor de Europese verkiezingen presenteren ze hun resultaten en gaan ze in gesprek.

Dit kun je verwachten

  • Zijn het gulle gevers of verwachten ze er iets voor terug? En wie zijn dat dan? Dieuwertje en Lise nemen je mee in de geldstromen van de Brusselse politiek.
  • Zijn donaties een normaal verschijnsel in een democratie of verstoren ze juist democratische processen, is het de smeerolie voor de lobbymachine?
  • Journalist en podcasthost Frederique de Jong zal deze avond over Europa modereren.

Dieuwertje Kuijpers
Dieuwertje Kuijpers is een politicoloog die journalist is geworden en schrijft voornamelijk over defensiegerelateerde zaken. Ze studeerde European Union Studies aan de Universiteit van Leiden en promoveerde in de politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. 
Enkele van haar artikelen voor Follow the Money kun je hier vinden.

Lise Witteman
Lise Witteman is politiek journalist en heeft jarenlang de Nederlandse politiek verslagen voor verschillende grote Nederlandse mediatitels. Tegenwoordig is ze in Brussel gestationeerd om diepgravende artikelen te schrijven over EU-zaken. Witteman studeerde rechten aan de Universiteit van Utrecht en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Enkele van haar recente artikelen voor Follow the Money kun je hier vinden.

maandag 6 mei 2019, 20.00
Grote zaal
Deze 171 mensen waren aanwezig