De Stad

Transforming our Brownfields

How can we organize our area developments in an Eco-Resilient way? What does it take?
woensdag 22 jun 2016, 20.00
wo 22 jun 2016, 20.00
Expo
Reageer

Stedelijke 'brownfields' vormen de meest uitdagende ontwikkelopgaven. Hier komen ruimtelijke claims van de vraag naar woningen en bedrijfsruimte en van stedelijke infrastructuur van oude en nieuwe economie samen. Maar wat als vervuiling, bottom-up circulair ambities en concurrerende ruimtelijke vraag resulteren in een verlammende impasse? Deze botsing vraagt om nieuwe oplossingen die kunnen bouwen op alle lessen van ontwikkeling van andere stedelijke gebieden. Hoe kunnen we de ontwikkeling van deze 'brownfields' vormgeven als een leertraject waarin we kunnen experimenteren? Hoe kan een circulaire, resource-based en zelfgeorganiseerde aanpak deze verlopen gebied veranderen in welvarende stedelijke gemeenschappen? Wat hebben we nodig om er lokale levende leerlabs van te maken?

De Binckhorst

In dit gebied in Den Haag zijn ambachtelijke en creatieve bedrijven gevestigd. De komende jaren wordt het getransformeerd tot een waterrijk en groen gebied. Particuliere initiatieven krijgen ruim baan om het gebied aantrekkelijk te maken om te wonen en te werken.

Cruquiusgebied 

Dit industriegebied in Amsterdam Oost wordt de komende jaren door de gemeente ontwikkeld tot woon- en werkgebied. De transformatie is in 2011 ingezet en de industriële sfeer is nog goed voelbaar. De nieuwe identiteit wordt gevormd door de ligging aan het water, historie en nieuwe functies.

Buiksloterham

In dit voormalige industriegebied in Amsterdam Noord wordt door publieke en private partijen gewerkt aan een wijk met hoge circulaire ambities. Het gebied is nu nog grotendeels vervuild en leegstaand, straks verrijzen hier bijna 3500 woningen. De wijk is een “living lab” waar experiment en innovatie wordt aangemoedigd.

woensdag 22 jun 2016, 20.00
Expo
Deze 18 mensen waren aanwezig