De Stad

Breaking news

Hoe ga je de dialoog aan na heftige mediaberichtgeving over verschillende 'gepolariseerde' groepen in Nederland?
woensdag 4 okt 2017, 20.00
wo 4 okt 2017, 20.00
Studio

De voorpagina met ‘Wij zijn hier de baas’ van de Telegraaf na de rellen in Rotterdam bracht veel ophef binnen de gemeenschap in Nederland én in Turkije. Dit overdreven voorbeeld is slechts een van de vele mediaberichten die tot polarisatie en ophef hebben geleid tussen groepen in Nederland. De verschillende dialooggroepen van The Hague Peace Projects, Su-Shi en Argan hebben ervaring met het bespreken van gevoelige onderwerpen tussen ‘gepolariseerde’ groepen. Zij delen hun inzichten en tools met jullie.

Turk of Koerd, Sunni of Shia, moslim of joods-christelijk; het zijn allemaal scheidslijnen waarlangs de media en de politiek onze beeldvorming beïnvloeden. Het is geen nieuws dat de media een bias hebben. Met experts gaan we in discussie over de invloed van die beeldvorming. Daarna horen we vanuit verschillende groepen hoe zij omgaan met gevoelige nieuwsberichten. Hoe creëer je een veilige omgeving om dit soort onderwerpen te bespreken? Welke tools moet je vooral wel en niet gebruiken?

Over de sprekers

  • Enis Odaci is voorzitter van Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme dat hij mede naar aanleiding van het verscherpte islamdebat post-9/11 oprichtte. Als spreker en publicist schrijft en spreekt hij voor diverse media en behandelt hij in samenwerking met maatschappelijke, culturele en religieuze organisaties onderwerpen op het gebied van media, politiek en religie.
  • Laïla Abid was van 2008 tot 2011 presentator van de ochtend- en middaguitzendingen van het NOS Journaal en werkt nu als onafhankelijk journalist.
    Zij deelt haar ervaring en praat mee over het brengen van breaking news en prioriteitstelling binnen medialand.
  • Matthea Westerduin doet promotieonderzoek naar religie, racisme en uitsluiting aan de Vrije Universiteit. Haar onderzoek richt zich op de verwevenheid van stereotyperingen van moslims en joden met ideeën over ‘Islam’ en ‘Jodendom’ in de Europese geschiedenis.
  • Arjen Buitelaar en Anne Dijk zijn medeoprichters van Su-Shi Intrafaith Dialogue, het eerste en enige platform in zijn soort dat intrareligieuze dialoog tussen moslimgemeenschappen bevordert. In het dagelijks leven is Arjen buitenpromovendus en houdt zich bezig met de studie naar de rol van rituelen bij sjiieten in Nederland. Anne is religiewetenschapper, Islamoloog en Islamitisch theoloog met een specialisatie in autoriteitsstructuren.
  • Tayfun Balçik en Bedel Bayrak coördineren het Armeens-Turks-Koerdische vraagstuk bij The Hague Peace Projects. Tayfun is historicus en afgestudeerd op de Armeense genocide aan de Universiteit van Leiden en Bedel is student antropologie aan de Vrije Universiteit.
  • Hasna Elbaamrani is projectleider bij Argan, een centrum dat gelooft in de kracht van debat en dialoog als middel om verschillende thema’s bespreekbaar te maken.

The Hague Peace Projects

The Hague Peace Projects informeert over conflicten wereldwijd en mobiliseert met name diaspora-gemeenschappen om te werken aan vrede, dichtbij en ver weg. Met de Armeense-Koerdische-Turkse dialooggroep wil HPP mensen die elkaar niet snel tegenkomen in het dagelijks leven (en wanneer dat wel gebeurt gevoelige onderwerpen vaak vermijden) bij elkaar brengen om traumatische gebeurtenissen (zoals de Armeense genocide) uit het verleden en heden te bespreken en verwerken middels groepsgesprekken.

Groepsoverleg in Caux (Zwitserland) tussen Armeniers, Turken en Koerden.

Su-Shi

Su-Shi is een non-profit kennis- en netwerkplatform. De naam Su-Shi is afgeleid van soennisme en sjiisme, maar het platform staat open voor alle moslimstromingen (denominaties) (denk aan salafi’s, soefi’s, ahmadi’s alevieten, etc.) die de intrareligieuze dialoog willen aangaan: de dialoog tussen moslims zelf, in plaats van naar de buitenkant. Het streven is om elkaar leren kennen en kennis over elkaar uitwisselen. Dat doen zij met kleine stappen via persoonlijke ontmoetingen, lezingen en diners. Maar bijvoorbeeld ook door het schrijven van artikelen en het maken van filmpjes.

Argan

Argan is in 1992 opgericht vanuit de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam, aanvankelijk voor jongeren uit de nabije omgeving. Nu opereert Argan als een centrum op stedelijk niveau, met een breed programma gericht op taboedoorbrekende maatschappelijke thema’s en actualiteiten. Argan gelooft in de kracht van debat en dialoog; als middel om verschillende thema’s bespreekbaar te maken, maar ook om belangstellenden uit verschillende bevolkingsgroepen bijeen te brengen voor goede gesprekken en waardevolle ontmoetingen.

© Stichting Argan

woensdag 4 okt 2017, 20.00
Studio
Deze 77 mensen waren aanwezig