De Stad

Breaking news

Hoe ga je de dialoog aan na heftige mediaberichtgeving over verschillende 'gepolariseerde' groepen in Nederland?
Gratis toegang
woensdag 4 okt, 20.00
wo 4 okt, 20.00
Studio
Reageer

De voorpagina met ‘Wij zijn hier de baas’ van de Telegraaf na de rellen in Rotterdam bracht veel ophef binnen de gemeenschap in Nederland én in Turkije. Dit overdreven voorbeeld is slechts een van de vele mediaberichten die tot polarisatie en ophef hebben geleid tussen groepen in Nederland. De verschillende dialooggroepen van The Hague Peace Projects, Su-Shi en Argan hebben ervaring met het bespreken van gevoelige onderwerpen tussen ‘gepolariseerde’ groepen. Zij delen hun inzichten en tools met jullie.

Turk of Koerd, Sunni of Shia, moslim of joods-christelijk; het zijn allemaal scheidslijnen waarlangs de media en de politiek onze beeldvorming beïnvloeden. Het is geen nieuws dat de media een bias hebben. Met experts gaan we in discussie over de invloed van die beeldvorming. Daarna horen we vanuit verschillende groepen hoe zij omgaan met gevoelige nieuwsberichten. Hoe creëer je een veilige omgeving om dit soort onderwerpen te bespreken? Welke tools moet je vooral wel en niet gebruiken?

Groepsoverleg in Caux (Zwitserland) tussen Armeniers, Turken en Koerden.

Over de organisaties

The Hague Peace Projects

The Hague Peace Projects informeert over conflicten wereldwijd en mobiliseert met name diaspora-gemeenschappen om te werken aan vrede, dichtbij en ver weg. Met de Armeense-Koerdische-Turkse dialooggroep wil HPP mensen die elkaar niet snel tegenkomen in het dagelijks leven (en wanneer dat wel gebeurt gevoelige onderwerpen vaak vermijden) bij elkaar brengen om traumatische gebeurtenissen (zoals de Armeense genocide) uit het verleden en heden te bespreken en verwerken middels groepsgesprekken.

Su-Shi

Su-Shi is een non-profit kennis- en netwerkplatform. De naam Su-Shi is afgeleid van soennisme en sjiisme, maar het platform staat open voor alle moslimstromingen (denominaties) (denk aan salafi’s, soefi’s, ahmadi’s alevieten, etc.) die de intrareligieuze dialoog willen aangaan: de dialoog tussen moslims zelf, in plaats van naar de buitenkant. Het streven is om elkaar leren kennen en kennis over elkaar uitwisselen. Dat doen zij met kleine stappen via persoonlijke ontmoetingen, lezingen en diners. Maar bijvoorbeeld ook door het schrijven van artikelen en het maken van filmpjes.

Argan

Argan is in 1992 opgericht vanuit de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam, aanvankelijk voor jongeren uit de nabije omgeving. Nu opereert Argan als een centrum op stedelijk niveau, met een breed programma gericht op taboedoorbrekende maatschappelijke thema’s en actualiteiten. Argan gelooft in de kracht van debat en dialoog; als middel om verschillende thema’s bespreekbaar te maken, maar ook om belangstellenden uit verschillende bevolkingsgroepen bijeen te brengen voor goede gesprekken en waardevolle ontmoetingen.

Onze programma's worden financieel mede mogelijk gemaakt door:

Gratis toegang
woensdag 4 okt, 20.00
Studio
Reserveer
Deze 5 mensen zijn aanwezig