Global Trends

Boyan Slat op plasticjacht

Hoe halen we het plastic uit onze oceaan?
woensdag 17 okt 2018, 20.00
wo 17 okt 2018, 20.00
Grote zaal
Reageer

Iedereen kent inmiddels de beelden van de plastic soep in de zee. En iedereen is het erover eens dat er iets moet gebeuren, maar wat? De 24-jarige Boyan Slat heeft er zijn levenswerk van gemaakt om de plastic soep in de oceaan op te ruimen. Na jaren van ontwikkeling is The Ocean Clean Up eindelijk ter zee, met een vooruitzicht dat in vijf jaar vijftig procent van The Great Pacific Garbage Patch schoongemaakt zal zijn. Betekent dit een doorbraak in het oplossen van de plastic soep? Op welke manier kunnen we technologie inzetten om onze oceanen 100% plasticvrij te maken? Maar met een plastic consumptie van 320 miljoen ton per jaar, zal er ook aan de bron iets moeten veranderen. Hoe houden we de oceanen schoon en komen wij van onze plasticverslaving af?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met een inleidend interview met regisseur Geert Rozinga, over de unieke blik achter de schermen van The Ocean Clean Up.
  • Vervolgens een gesprek met COO The Ocean Clean Up Lonneke Holierhoek, de trouwe sparringspartner van Boyan Slat en verantwoordelijk voor het realistisch uitvoeren van zijn creatieve plannen.
  • Daarna kijken we naar nieuwe, technologische innovaties dicht bij huis met Francis Zoet en Saskia Studer van The Great Bubble Barrier. Zij ontwikkelen een scherm van bubbels die de rivieren kunnen schoonmaken, om zo het plastic tegen te houden voor het naar zee stroomt. Ook ingenieur Rinze de Vries heeft met zijn waterrad een visvriendelijke manier uitgevonden om plastic uit de rivieren op te halen.
  • We sluiten af met een dubbelgesprek tussen Jeroen Dagevos en Harmen Spek waar we de rol van technologische innovatie en beleid belichten bij het preventief tegengaan van plastic. Hoe pak je het probleem aan bij de bron?

Belangrijk! Boyan Slat zelf is verhinderd door andere afspraken en kan jammer genoeg niet deelnemen aan deze VPRO Tegenlicht Meet Up.

Bacteriën die plastic eten, recyclebare zakjes gemaakt van zeewier, een muur van bubbels om plastic te verzamelen, door technologie komen we steeds dichter bij het oplossen van de plastic soep. Tijdens deze avond verkennen we welke methoden en oplossingen werken, hoe we het gebruik van plastic kunnen voorkomen en op welke manier we door slim beleid onze leefomgeving plasticvrij kunnen maken. Hoe houden we onze oceanen schoon en maken we een maatschappij zonder plastic?

StudioKCA – Skyscraper (the Bruges Whale)
©Triënnale Brugge 2018, foto Matthias Desmet

 

woensdag 17 okt 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 320 mensen waren aanwezig