De Stad

Bouwen voor ruimte bij Stadionplein

Hoe houden we ruimte voor ontmoetingen en de menselijke maat in onze snel verdichtende stad?
donderdag 28 apr 2016, 20.00
do 28 apr 2016, 20.00
Expo

De bouwwoede lijkt in Amsterdam inmiddels bijna niet meer te stoppen. De stenen stapelen zich in moordend tempo op. Overal verrijzen er nieuwe stukken stad, zo ook op het Stadionplein. Op de plek van de FEBO worden twee grote nieuwbouwblokken - het Noordblok en het Zuidblok - ontwikkeld. Wat betekent dit voor het plein dat nu eindelijk meer kan gaan worden dan het parkeerterrein voor het Olympisch Stadion? Wordt het volgebouwd of wordt het de naam Stadionplein waardig? En belangrijker nog hoe houden we hier ruimte voor ontmoetingen en de menselijke maat in deze snel verdichtende stad?

Wouter Veldhuis

Naast architect en directeur van MUST is Wouter Veldhuis ook stedenbouwkundige. Als supervisor heeft hij de de ontwikkeling van het Stadionplein begeleid. Ook bij de ontwikkeling van de omliggende gebieden is hij als stedenbouwkundige betrokken. Tijdens de avond zal hij ingaan op wat de ontwikkeling van het Stadionplein betekent voor dit stuk stad en de omliggende gebieden.

Bas Jochims

Namens Bouwinvest is Bas Jochims als Asset manager betrokken bij de ontwikkeling van het Stadionplein. Bouwinvest heeft een eigen visie voor dit gebied ontwikkeld en benadert het gebied als een ‘destination’ waar elke dag wat gebeurd. Binnenkort zouden we dan ook moeten spreken van The Olympic Amsterdam in plaats van over het Stadionplein.

Sebastiaan Capel

Als voorzitter van de Bestuurscommissie Zuid is Sebastiaan Capel de bestuurlijk opdrachtgever voor het Stadionplein. Tijdens deze avond zal hij een toelichting geven op de plannen voor de openbare ruimte en de rol van de gemeente bij het zorgen voor een open en leefbaar gebied.

 

Tijdens Bouw Woon Leef praten we verder over de nieuwste aflevering van het gelijknamige programma dat iedere laatste dinsdag van de maand wordt uitgezonden. Bekijk hier alvast de losse onderdelen uit de uitzending:

Bouw

Na jarenlang getouwtrek over wat er op het Stadionplein moet komen, verrijst er nu een nieuw stuk stad op de voormalige parkeerplaats. Febo maakt plaats voor woningen, winkels, horeca, parkeergarages en ruimte voor groen.https://www.youtube.com/watch?v=ulcmUJkx00U

Woon

‘Prachtig’, ‘even wennen’, ‘iets meer allure dan een schrale parkeerplaats’ de nieuwbouw op het Stadionplein roept verschillende reacties op bij voorbijgangers. Jan Dijkman is een van de bewoners die straks op het Stadionplein gaat wonen. Samen met zijn dochter neemt hij alvast een kijkje in zijn nieuwe woning. Hij ziet het als een lot uit de loterij dat hij hier een sociale huurwoning toegewezen heeft gekregen en kan niet wachten om te verhuizen. Verder gaan we langs bij Richard Backer, hij woont al lange tijd in deze buurt en kijkt uit op het Olympisch Stadion. Elke keer weer kijkt hij met verwondering naar het gebouw. Richard was eerst huiverig over de plannen op het Stadionplein maar nu de nieuwbouw eenmaal staat vindt hij het erg mooi worden.

Leef

Het Stadionplein wordt vaker gezien als een uitvalsroute dan een aantrekkelijk stuk stad. Maar de nieuwe bestemming van de Citroëngebouwen en de oplevering van het Noordblok moeten daar verandering in brengen. De Stadionpleinbuurt moet een levendig stuk stad worden waar iedereen wil zijn maar waar ook de geschiedenis nog steeds een belangrijke rol speelt.

donderdag 28 apr 2016, 20.00
Expo
Deze 33 mensen waren aanwezig