De Stad

Bouwen aan een fietsstad

Wat is de rol van de fiets in ons stedelijk landschap?
dinsdag 29 okt 2019, 20.00
di 29 okt 2019, 20.00
Studio

Amsterdam is een echte fietsstad. Nog steeds neemt het gebruik van de tweewieler jaarlijks toe. Hoog tijd dus om te kijken hoe de huidige en toekomstige stad daarop is ingericht. Hiervoor moet niet meer worden gedacht vanuit de auto, maar vanuit de fiets. Leefruimte, fietspaden en incentives: hoe maken we deze denkomslag? Hoe richten we onze fietsstad van de toekomst in? En waar beginnen we hiermee?

© De Urbanisten

Wat gaan we doen?

Ook op landelijk niveau wordt er nagedacht over de rol van de fiets in de stad. In het nationale onderzoeksprogramma Ontwerpen aan Nederland Fietsland wordt onderzocht hoe we ervoor kunnen zorgen dat het prettig fietsen blijft in onze grote steden. Ontwerpbureau De Urbanisten was één van de bureaus die meedeed aan dit onderzoek. Zij hebben gekeken hoe de fietswijk van de toekomst eruit kan zien, met als casus de nieuwe stadswijk Havenstad. Op 29 oktober zal Dirk van Peijpe, oprichter van De Urbanisten, toelichten wat hiervan het resultaat is.

In verschillende gebieden in Amsterdam wordt nagedacht over de rol van de fiets in de openbare ruimte. Met Ria Hilhorst, beleidsadviseur Fiets bij de gemeente Amsterdam, en Samuel Nello Deakin, PhD onderzoeker sociaal-ruimtelijke dynamiek van fietsomgevingen aan de UvA, gaan we in gesprek. Hoe staat het met de huidige fietsinfrastructuur in Amsterdam? Hoe zorgen we ervoor dat de fiets meer centraal komt te staan? En hoe komen we daar?

Gebieden in ontwikkeling
In bepaalde gebieden die in ontwikkeling zijn in en rondom Amsterdam wordt nagedacht over de rol van fiets. Het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer wordt steeds vaker gestimuleerd. Hoe kunnen we dit zo aantrekkelijk mogelijk maken? Welke veranderingen in de openbare ruimte zijn hiervoor nodig?

  • Met Maud de Vries, mede-oprichter van BYCS, en Jaco Perlot, Omgevingsmanager Zuidasdok, gaan we in gesprek over de ontwikkelingen rondom de Zuidas.
  • Met Marcel van Beek, van het fietsprogramma GoinGDutch vanuit Schiphol, gaan we in gesprek over de ontwikkelingen rondom Schiphol.

Daarnaast zal JP Magis, oprichter van number5unexplained, vertellen over zijn ontwerp van een nieuwe cargo bike.

dinsdag 29 okt 2019, 20.00
Studio
Deze 32 mensen waren aanwezig