De Stad

Zuidoost, de Bijlmer voorbij

Is Amsterdam Zuidoost na alle transformaties op een kantelpunt gekomen?
donderdag 29 sep 2016, 20.00
do 29 sep 2016, 20.00
IJ Zaal

Sinds de jaren 90 is Amsterdam Zuidoost constant in transformatie geweest om het negatieve beeld van duistere buurten tussen hoogbouw, lege parkeergarages met vage handeltjes, onveiligheid, vuilniszakken en huisraad op straat achter zich te laten. Hierdoor kent dit deel van de stad inmiddels vele gezichten, die het cliché beeld al ver voorbij zijn en de leefbaarheid flink hebben verbeterd. Tijdens deze editie van Bouw Woon Leef bekijken we de verschillende transformaties en gezichten van Zuidoost. En stellen we de vraag; bevindt Zuidoost zich inmiddels op een kantelpunt? Mag Zuidoost zichzelf zijn? Wat zijn de kwaliteiten in dit deel van de stad? En kan het haar negatieve imago eindelijk achter zich laten?

Bekijk alvast de verschillende onderdelen uit de uitzending:

Bouw

In het gebied tussen de Arena en het AMC werd jarenlang de leegstand in de kantoorpanden alleen maar groter. Inmiddels is dit wel anders: binnenkort komen hier meer dan drieduizend mensen wonen. Één van de redenen waarom het een aantrekkelijk gebied is, is omdat ideeën uit de buurt welkom zijn én uitgevoerd worden.

 

Woon

In voormalige kantoren wordt nu gewoond, gewerkt en gebroed. En in flats wordt dorps gewoond, veel van de nieuwbouw heeft een tuin voor én achter én je kunt er volop zelf bouwen. Ja, zelfbouw in Zuidoost. Maar wie zijn die zelfbouwers dan? Martin en Christine die hun huur voor een slecht onderhouden appartement in de Maasstraat met de maand zagen stijgen grepen hier hun kans. Nassif huurt met nog zijn gezin in Ganzenhoef en wilde graag zijn dochters een eigen kamer geven. Worden zij domweg gelukkig in Drostenburg? https://www.youtube.com/watch?v=Je-U2HUxkwU

 

Leef

Timon en Mitchel wonen en werken in Zuidoost. In hun eigen muziekstudio werken zij met talent uit de buurt. Waseem heeft zijn droom waar kunnen maken in Zuidoost: naast een wasserette en een slagerij, heeft hij ook een goedlopend streetfoodstand begonnen in de World of Food.

 

donderdag 29 sep 2016, 20.00
IJ Zaal
Deze 88 mensen waren aanwezig