De Stad

De rode loper

Hoe houden we de Rode Loper toegankelijk voor iedereen?
donderdag 26 jan 2017, 20.00
do 26 jan 2017, 20.00
Expo

Dagelijks wordt er in Amsterdam gebouwd, ingericht, heringericht, gesloopt of getransformeerd. Waar, hoe, waarom en voor wie? Deze keer staat het project Rode Loper centraal, dat in 2003 startte. De loper loopt van het Centraal Station tot halverwege de Ferdinand Bolstraat. Een groots project, maar voor wie is de Rode Loper? En hoe houden we de Rode Loper toegankelijk voor iedereen, dus ook Amsterdammers? Deze bijeenkomst is tegelijkertijd een feestelijke Bouw Woon Leef kick off voor het nieuwe jaar.

Van Centraal Station tot de Ferdinand Bol: wie komen er allemaal op de Rode Loper?

De Rode Loper van Amsterdam: voor wie is die eigenlijk? En wat wordt er allemaal gebouwd? In december vertrekt Bouw Woon Leef vanaf Centraal Station en gaat de loper af tot de Ferdinand Bolstraat. Wil woont hier al veertig jaar en vertelt graag over de toekomst van haar straatje.

Damrak en Beurspassage

Het eerste deel van de Rode Loper, het Damrak, is met de opening van de Beurspassage grotendeels voltooid. De bouw van de fietsenstalling onder het Beursplein en de nieuwe inrichting van hetzelfde plein zullen het project compleet maken. Bouw Woon Leef sprak Wim-Jaap Eising van Bouwinvest over de grote herinrichting van het gebied. Ook geeft architectuurcriticus Jaap Huisman zijn mening over het gebied: ‘Er wordt echt, vind ik, heel goed werk gemaakt in Amsterdam van de aankleding van de openbare ruimte.’

Vijzelgracht

Door de ondergrondse werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn is de Vijzelgracht lang het decor geweest voor werkzaamheden. Nu is het tijd dat de straat zelf opgeknapt wordt. Ondernemers werkte hiervoor samen met de gemeente Amsterdam om er een echte boulevard van te maken. Bouw Woon Leef bekijkt hoe dit plan tot stand is gekomen en hoe de straat er in de toekomst uit zal zien.

Ferdinand Bolstraat

Boven de metrohalte op de hoek van de Ferdinand Bolstraat en de Albert Cuypmarkt werkt architectenbureau Benthem Crouwel, van onder andere de Ziggo Dome, het Stedelijk Museum en Rotterdam Centraal, aan luxe appartementen. Jan Benthem zelf vertelt aan Bouw Woon Leef waarom hij voor dit ontwerp gekozen heeft. Angelique Buist heeft een woning weten te bemachtigen. In haar nieuwe woonkamer laat zij alvast zien wat haar toekomstige uitzicht zal worden.

donderdag 26 jan 2017, 20.00
Expo
Deze 43 mensen waren aanwezig