Global Trends

Bouw ’t zelf!

Zelfbouw krijgt een steeds grotere rol in de toekomst van de woningontwikkeling. Hoe zal dit de bouwsector beïnvloeden?
woensdag 20 nov 2013, 20.00
wo 20 nov 2013, 20.00
Grote zaal
Reageer

De bouwsector komt weer in beweging. Niet door projectontwikkelaars maar door de burgers, die zelf hun huis bouwen.

Er is een verschuiving gaande van grootschalig aanbod naar individuele vraag op de woningmarkt. De regels worden versoepeld om bouwen volgens eigen smaak, filosofie en woonwensen mogelijk te maken. Dat betekent een radicale ommekeer in het denken en plannen van ambtenaren, architecten en aannemers. Deze Tegenlicht gaat over particulier opdrachtgeverschap, tegenwoordig beter bekend alszelfbouw.

Een zekere mate van naïviteit kan een voordeel zijn bij het aanvangen van een zelfbouwproject, het langdurige proces vraagt een flinke portie doorzettingsvermogen van de bouwer. Wat als straks op grote schaal zelfbouw wordt toegepast? Verandert de sector dan mee? En hoe? Hierover gaat de Tegenlicht Meet Up op 20 november.

Documentairemaker Alexander Oey, Frank Alsema (zelfbouwer in Buiksloterham), Heiko Vader (projectbureau Noordwaarts), Lisette Langerwerf (De Alliantie) en Agnes Franzen (TU Delft) zijn aanwezig om hierover in gesprek te gaan. Hoe zien zij opschaling van zelfbouw voor zich? De werkzaamheden van aannemers en architecten verschuiven en er ontstaan nieuwe beroepen. Speelt het onderwijs hier al voldoende op in? En in hoeverre is het gemeentelijke apparaat de afgelopen jaren geëvolueerd om deze vorm van woningbouw te vergemakkelijken? Verder stellen we de vraag of zelfbouw en zelforganisatie ophouden bij de kaders van de kavel: je woont niet alleen in je huis, maar ook in je buurt. Ontwikkelen we in de toekomst onze eigen wijk?